Švajčiari budú mať referendum o zlate, centrálna banka je ostro proti

Švajčiarska národná banka (SNB) sa dôrazne postavila proti návrhu, ktorý ju chce prinútiť k výraznému zvýšeniu podielu zlata v jej rezervách a zabrániť jej v predaji tohto drahého kovu. O návrhu budú na budúcu nedeľu Švajčiari rozhodovať v referende.

24.11.2014 08:34
zlato, tehly Foto:
Ilustračné foto
debata (7)

Návrh, ktorý predložila národno-konzervatívna Švajčiarska ľudová strana (SVP), vyžaduje, aby centrálna banka mala najmenej 20 percent svojich rezerv v zlate aj aby stiahla do Švajčiarska zlato, ktoré má v zahraničí. V októbri sa zlato na rezervách SNB podieľalo 7,8 percenta.

SNB upozorňuje na to, že keby musela mať oveľa vyššiu rezervu v zlate, podstatne by jej to zvýšilo náklady a oslabilo schopnosť intervenovať na devízovom trhu. „Táto iniciatíva je nebezpečná, pretože by viedla k oslabeniu SNB,“ povedal guvernér SNB Thomas Jordan. „Spojenie minimálneho podielu zlata v rezervách s faktickým zákazom jeho predaja by veľmi výrazne obmedzilo manévrovacie možnosti našej menovej politiky,“ dodal guvernér podľa agentúry Reuters.

Iniciatíva nazvaná „zachráňte nám švajčiarskej zlato“ by podľa Jordana predovšetkým podkopala schopnosť SNB brániť sa posilneniu kurzu švajčiarskeho franku za úroveň 1,20 CHF k euru, čo je teraz jeden z hlavných nástrojov jej menovej politiky. SNB by v prípade schválenia návrhu musela ku každému euru, ktoré v rámci intervencie kúpi, nakúpiť aj zodpovedajúce množstvo zlata, aby udržala jeho podiel v rezervách. To by menové intervencie banky značne predražilo.

Podpora iniciatívy medzi švajčiarskymi voličmi v poslednej dobe zreteľne klesla. Podľa stredajšieho prieskumu mienky sa podpora návrhu znížila na 38 percent zo 44 percent pred mesiacom.

SNB vlani pre prepad cien zlata utrpela čistú stratu deväť miliárd švajčiarskych frankov a samotný pokles cien zlata ju pripravil o 15 miliárd frankov. Cena zlata sa vlani prepadla o 28 percent a zaznamenala najprudší celoročný pokles za 32 rokov. Nadol ju stiahol prechod investorov k rizikovejším aktívam v súvislosti s oživovaním svetovej ekonomiky. Ku zlatu, ktoré sa považuje za bezpečnú investíciu, sa investori zvyčajne uchyľujú v obdobiach hospodárskej a politickej neistoty.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Švajčiarsko #zlato #referendum