Analýza: Maďari v Mochovciach a ich riziká

Slovensko ako jedna z mála krajín EÚ rozpredalo energetiku a o vplyv sa tak u nás bijú iné štáty.

24.11.2014 08:45
debata (17)

Aktuálne sú v tendri talianskeho Enelu jediným záujemcom o Slovenské elektrárne akceptujúcim všetky riziká dostavby a prevádzky atómovej elektrárne v Mochovciach Maďari. Súčasná vláda Viktora Orbána má však často bližšie k Putinovej Moskve ako k európskemu Bruselu. Napriek tomu podľa analytikov nie je bezpečnostným rizikom, ak Slovnaft, ovládaný maďarským MOL–om, spoločne s maďarskou štátnou energetickou spoločnosťou MVM, ovládnu výrobu elektriny na Slovensku.

„Viktor Orbán nebude v Maďarsku vládnuť večne. Z bezpečnostného hľadiska je dôležité, že Maďarsko sa nachádza v EÚ aj NATO,“ povedal Ivo Samson, bezpečnostný analytik v Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku.

„Viktor Orbán má navyše v súčasnosti ako hlavného nepriateľa Európsku úniu. Je teda málo pravdepodobné, že by prostredníctvom podielu v Slovenských elektrárniach vyvíjal nejaký tlak na slovenskú vládu,“ dodal Samson.

Zrejme by všetko záviselo aj o toho, kto by bol na Slovensku vo vláde. Za prvej vlády Roberta Fica boli pri koalícii s SNS vzťahy s Maďarskom mimoriadne vyhrotené.

Aj podľa energetického experta Karola Hirmana z bezpečnostného hľadiska nie je veľký rozdiel medzi maďarským MVM a českým ČEZ–om.

„Obe spoločnosti tiež rovnako plánujú výstavbu vlastných atómových reaktorov,“ dodal Hirman. Pri Maďaroch je analytik zatiaľ opatrný. „Uvidíme, nakoľko majú záujem naozaj kúpiť Slovenské elektrárne, alebo im ide len o získanie údajov o dostavbe slovenských Mochoviec, čo je úplne legálne,“ uviedol Hirman. Maďarsko by tak mohlo lepšie vyhodnotiť, nakoľko rentabilný bude predaj elektriny z ich vlastných zdrojov.

Na druhej strane dobré vzťahy Orbána s ruským prezidentom Vladimirom Putinom by mohli v budúcnosti pomôcť pri zabezpečovaní ruského jadrového paliva pre slovenské atómové elektrárne. Maďarskou vládou ovládaný energetický koncern MVM totiž prevádzkuje aj jedinú maďarskú atómovú elektráreň Paks, využívajúcu práve ruské jadrové palivo. Začiatkom tohto roku padlo rozhodnutie, že do konca roka 2025 sa postavia ďalšie dva bloky a realizáciu stavby má na starosti ruský Rosatom. Ten mal záujem aj o kúpu Slovenských elektrární, no z hry vypadol po zavedení sankcií EÚ voči Rusku za vývoj na Ukrajine. Rusi sa významne podieľajú aj na dokončovaní Mochoviec.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Maďarsko #Slovensko #Mochovce