Slovensko i Česko sa opäť prihlásili k jadrovej energetike

Česká republika aj Slovensko plánujú v budúcnosti rozvíjať jadrovú energetiku. Vyplýva to z vyhlásenia českého ministra priemyslu a obchodu Jana Mládka a jeho slovenského kolegu Pavla Pavlisa na pondelkovej energetickej konferencii v Bratislave.

24.11.2014 12:09
debata (1)

Konferencie sa zúčastnili aj zástupcovia krajín višegrádskej štvorky, okrem Českej republiky a Slovenska teda aj Poľska a Maďarska.

„Pre Českú republiku rovnako ako pre Slovenskú republiku je dôležitý rozvoj jadrovej energetiky. Očakáva sa, že (česká) vláda schváli nie výstavbu dvoch blokov v Temelíne, ale jedného bloku v Temelíne a jedného bloku v Dukovanoch ako najbližšie priority,“ povedal Mládek. Dodal, že v súčasnosti prebiehajú debaty, ako zabezpečiť, aby tieto projekty mali čo najmenší dopad na daňových poplatníkov a spotrebiteľov.

Český energetický koncern ČEZ pôvodne plánoval rozšíriť jadrovú elektráreň Temelín o dva bloky. Tender na dostavbu však tento rok na jar zrušil preto, že vláda odmietla garantovať výkupné ceny elektriny z nových reaktorov.

Aj pre Slovensko, ktoré značnú časť elektriny vyrába z jadrových zdrojov, predstavuje atómová energia podľa tamojšieho ministra hospodárstva Pavlisa prioritu. „Mandát podporovať jadrovú energetiku v krajine, ktorá je takmer stopercentne závislá na dodávkach energetických surovín z tretích krajín, je úplne opodstatnený. Angažovanie sa pre jadrovú energetiku a jadrovú bezpečnosť je prirodzenou súčasťou našej energetickej politiky,“ uviedol Pavlis.

Na Slovensku v súčasnosti prebieha dostavba dvoch blokov jadrovej elektrárne v Mochovciach. Termín dokončenia elektrárne sa však oneskoruje a projekt predražuje. Podľa najnovšieho rozpočtu by dokončenie elektrárne malo vyjsť na 4,63 miliardy eur oproti pôvodne odhadovaným 2,8 miliardy eur.

Problémy s dostavbou tretieho a štvrtého bloku elektrárne, ktorú prevádzkuje spoločnosť Slovenské elektrárne (SE), by sa podľa analytikov mohli stať hlavnou brzdou vstupu nového investora do SE. O kontrolný podiel v SE, ktorý ponúka zadlžená talianska spoločnosť Enel, prejavil záujem ČEZ. Okrem elektrárne v Mochovciach prevádzkujú SE tiež dva jadrové bloky v Jaslovských Bohuniciach.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #jadrová elektráreň #Slovensko #Mochovce #Temelín