Prilákajú k nám bezplatné vlaky turistov z cudziny?

Za cestu vlakom nemusia od 17. novembra platiť okrem slovenských dôchodcov a študentov ani penzisti a mladí študujúci zo všetkých krajín Európskej únie. Naša krajina umožnila cestovať vlakmi bezplatne miliónom Európanom, aby ich podľa slov ministra dopravy Jána Počiatka nediskriminovala.

24.11.2014 13:00
ľudia, železničná stanica, vlak, nástupište Foto:
Vybrané skupiny ľudí môžu od 17. novembra cestovať vlakom zadarmo.
debata (5)

Zároveň Počiatek argumentoval, že ak už bezplatné vlaky prilákajú na Slovensko zahraničných turistov, tí tu dozaista nechajú pár eur za ubytovanie, návštevu pamiatok, akvaparkov či za obed v reštaurácii.

O bezplatnú prepravu vlakmi za prvých pár dní prejavilo záujem 650 Európanov, poväčšine sú to penzisti z Čiech. Slovenskými vlakmi sa však zadarmo budú prevážať aj študenti z Estónska či Dánska.

Či pomôžu vlaky zadarmo naštartovať slovenský turizmus, je otázne. Napríklad turisti z Čiech sa často ubytujú u svojej rodiny či známych na Slovensku. Veľká časť turistov má takisto vo zvyku vycestovať za krásami Slovenska na jeden deň, ako súčasť dovolenky v susednom Rakúsku. Bezplatne cestovať slovenskými vlakmi má podľa odhadov do 200 miliónov žiakov, študentov do 26 rokov a dôchodcov z Európskej únie.

„Českí turisti si na Slovensku objednávajú od cestovných kancelárií spravidla iba ubytovanie a dopravujú sa sami, preto možnosť cestovania po Slovensku zdarma vlakom iste mnohí uvítajú, najmä seniori a rodiny s deťmi. Mnoho Čechov však cestuje na Slovensko za návštevou známych a príbuzných, u ktorých sa ubytuje,“ hovorí Kateřina Petříčková z českej Asociácie cestovných kancelárií a agentúr.

Podľa nej strávia Česi na Slovensku priemerne sedem dní, no nielen v hoteloch a penziónoch, ale aj u svojich rodín či priateľov. Podľa údajov Štatistického úradu SR navštívilo vlani Slovensko takmer 493–tisíc Čechov, no v porovnaní s obdobím pred desiatimi rokmi je to pokles o 325–tisíc návštevníkov.

Okrem českých turistov by bezplatnú prepravu mohli využívať aj poľskí penzisti či študenti, ktorí si obľúbili hlavne slovenské akvaparky. Vlani navštívilo našu krajinu 167–tisíc Poliakov, no o cestovanie vlakmi zadarmo sa zatiaľ nezaujímajú. Rovnako je to aj v prípade Maďarov.

Naopak, podľa Jany Morháčovej, hovorkyne Železničnej spoločnosti Slovensko, na bezplatnú prepravu osobnými vlakmi a rýchlikmi sa už stihlo zaregistrovať 450–Čechov, prevažne dôchodcov.

„Môžeme len predpokladať, že náklady, ktoré turisti ušetria za cestovné, následne použijú na dlhší pobyt na Slovensku alebo na návštevu zaujímavých miest,“ vraví Martin Šebesta zo Slovenskej agentúry pre cestovný ruch. Šebesta sa nazdáva, že v zahraničí môže táto aktivita zaujať najmä susedné krajiny ako Česko, Maďarsko a Rakúsko, s ktorými má Slovensko vyhovujúce vlakové spojenie. Vlani navštívilo Slovensko vyše 73–tisíc Rakúšanov a necelých 69–tisíc Maďarov.

„Môže to inšpirovať dôchodcov, aby intenzívnejšie cestovali na kúpeľné či rekreačné pobyty v mimosezónnom období, čo bude pozitívnym impulzom pre subjekty pôsobiace v cestovnom ruchu. Takéto opatrenie sa však prejaví až v dlhodobejšom horizonte,“ vysvetľuje Šebesta.

Bezplatnú prepravu vlakmi presadil ako jedno zo sociálnych opatrení na zlepšenie života ľudí premiér Robert Fico. Cestovať bezplatne vlakom umožnila vláda viac ako 2,5 milióna Slovákom. Za lístok do vlaku nemusia platiť žiaci, študenti vysokých škôl, poberatelia invalidných, predčasných, vdovských a sirotských dôchodkov a penzisti. Tento týždeň sa skupina bezplatne cestujúcich rozšírila o tých, čo poberajú invalidný, vdovský a vdovecký výsluhový dôchodok.

Štátna dotácia do železničnej dopravy, ktorá je každoročne vo výške 205 miliónov eur, sa následkom tohto opatrenia musí navýšiť o ďalších 13 miliónov. Táto suma však zrejme nebude konečná.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #bezplatné vlaky