Turecko chystá tri jadrové elektrárne. S Rusmi aj s Američanmi

Turecko začalo predbežné rokovania o výstavbe tretej jadrovej elektrárne v krajine s americkou spoločnosťou Westinghouse, ktorá je súčasťou japonskej skupiny Toshiba.

25.11.2014 14:53
debata (3)

Vyplýva to z utorňajšieho oznámenia Westinghouse. Turecko sa dohodlo na stavbe svojej prvej jadrovej elektrárne s ruským Rosatomom len pred tromi rokmi a vlani podpísalo s japonsko-francúzskym konzorciom dohodu o druhom jadrovom projekte.

Rokovania s Westinghouse povedie turecká štátna energetická spoločnosť EUAS a budú trvať šesť mesiacov. Ak sa skončia dohodou, vypracuje Westinghouse projekt, zabezpečí výstavbu a postará sa aj o prevádzku, dodávky paliva, údržbu, obsluhu aj vyradenie z prevádzky, uviedla firma podľa agentúry Reuters.

Vlani Turecko podpísalo dohodu o výstavbe druhej tureckej jadrovej elektrárne na brehu Čermého mora s konzorciom japonských spoločnosti Mitsubishi Heavy Industries a Itochu Corporation spolu s francúzskou GDF Suez. Celkové náklady na projekt sa odhadujú na 22 miliárd dolárov.

Prvý tureckú jadrovú elektráreň postaví ruská štátna spoločnosť Rosatom, s ktorou sa Ankara dohodla v roku 2011 na projekte za 20 miliárd dolárov neďaleko pobrežia Stredozemného mora. Stavba by sa mala začať v polovici roka 2015 a elektráreň by mala elektrinu začať dodávať o štyri roky neskôr.

Obrat k jadru by mal znížiť závislosť Turecka na dovoze ropy a zemného plynu. Turecká ekonomika rýchlo rastie a krajina dováža skoro 97 percent energie, ktorú potrebuje.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #jadrová elektráreň #Turecko