Banky odhadujú tohtoročný rast na 2,3 %

Bankoví analytici opäť mierne znížili odhad rastu slovenskej ekonomiky v tomto roku. Po októbrovom navýšení prognózy o 0,1 percentuálneho bodu na 2,4 % sa v novembri opäť vrátili k svojim odhadom zo septembra, teda na úroveň 2,3 %.

25.11.2014 16:07
debata

Stojí za tým aj zmiernenie predikcie rastu hospodárstva v samotnom treťom štvrťroku tohto roka rovnako z 2,4 % na 2,3 %. Prognózy pre budúci rok zostávajú stabilné. Bankové domy naďalej očakávajú, že slovenské hospodárstvo porastie o 2,6 %.

Ako ďalej vyplýva z novembrového kola pravidelného prieskumu Národnej banky Slovenska (NBS) medzi analytikmi komerčných bánk, ku koncu roka by mali postupne rásť aj spotrebiteľské ceny. Koncoročnú harmonizovanú infláciu v tomto roku odhadujú na úrovni 0,4 %, koncoročná inflácia podľa národného indexu by mala byť 0,3 %. V budúcom roku očakávajú zrýchlenie rastu cien podľa oboch metodík na 1,8 %, kým ešte v októbri predpokladali, že budúcoročná harmonizovaná inflácia na konci roka dosiahne 1,7 % a podľa národnej metodiky 1,6 %.

V samotnom novembri by sa pritom podľa analytikov mohli ceny odlepiť od stagnácie a mohli by začať stúpať. Pre november totiž odhadujú už mierny rast spotrebiteľských cien o 0,2 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #HDP