Cena ropy môže ďalej padať, Saudi nemajú chuť znížiť ťažbu

Saudská Arábia a Rusko sa na utorňajšom rokovaní vo Viedni nedohodli na znížení objemu ťažby ropy, ktoré by mohlo podporiť cenu suroviny.

25.11.2014 20:30
debata (29)

Rozhovorov, ktoré sa uskutočnili pred štvrtkovým zasadnutím Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), sa zúčastnili aj zástupcovia Mexika a Venezuely, uviedla s odvolaním sa na venezuelského ministra zahraničných vecí Rafaela Ramíreza agentúra Reuters.

Ceny ropy reagovali na správu výrazným poklesom. „Z dnešného rokovania je celkom jasné, že Saúdští Arabi zníženie ťažby nechcú a že žiadne nepríde,“ uviedol analytik John Kilduff zo spoločnosti Again Capital. Podľa denníka Wall Street Journal však OPEC smeruje ku kompromisu, ktorý by mohol viesť k zníženiu dodávok prostredníctvom dôslednejšieho dodržiavania dohodnutých ťažobných limitov.

Saudská Arábia je najvplyvnejším členom kartelu OPEC a najväčším vývozcom ropy na svete. Rusko, ktoré do kartelu nepatrí, je najväčším svetovým producentom ropy. Podľa Ramíreza sa v utorok krajiny zhodli na tom, že ceny ropy pod 80 dolármi za barel nie sú priaznivé. Schôdzka však nepriniesla žiadnu konkrétnu dohodu, ktorá by ceny podporila.

Generálny riaditeľ najväčšej ruskej ropnej spoločnosti Rosnefť Igor Sečin upozornil, že Rusko kvôli špecifikám tamojšieho ropného priemyslu nemôže prikročiť k okamžitému zníženiu ťažby. Dodal však, že krajina môže produkciu ropy obmedziť v dlhodobejšom horizonte.

„Rád by som zdôraznil, že súčasné ceny ropy pre nás nie sú kritické. Môžeme odložiť niektoré projekty náročné na kapitál,“ povedal Sečin na stretnutí vo Viedni. Dodal, že nízke ceny ropy ovplyvnia celosvetovú ťažbu tejto suroviny.

Cena severomorskej ropy Brent sa v polovici novembra prepadla na štvorročné minimum 76,76 dolára za barel. Od júna sa tak znížila o zhruba tretinu. Podľa niektorých odborníkov by sa pokles cien mohol ešte prehĺbiť, ak sa OPEC vo štvrtok nedohodne na znížení ťažby o minimálne milión barelov denne. Ťažobné limit krajín OPEC je v súčasnosti 30 miliónov barelov denne.

Za poklesom cien ropy stojí dostatočné zásobovanie trhu touto surovinou a obavy ohľadom vývoja dopytu v Európe a v Ázii. Ruský denník Kommersant v pondelok uviedol, že Moskva by mohla signalizovať redukciu ťažby o približne 15 miliónov ton ročne (300 000 barelov denne). V októbri dosahovala ťažba v Rusku 10,6 milióna barelov denne.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Saudská Arábia