Peter Matyšák: Moje top víno? Asi Silván zelený 2013, šampión zo Štrasburgu

Je veľmi ťažké rozhodnúť, ktoré je moje životné víno. Ak mám vybrať iba jedno, tak by to bol Silván zelený 2013, šampión zo Štarsburgu, povedal v online rozhovore pezinský vinár Peter Matyšák.

26.11.2014 05:00 , aktualizované: 10:03
Peter Matyšák Foto: ,
Vinár a milovník dobrého jedla Peter Matyšák.
debata (1)

Na kvalitu slovenských vín len poznamenal: Odporúčam všetkým porovnávaciu degustáciu, podotýkam slepú, a takto konfrontovať slovenské vína so zahraničnými.

Dostal aj otázku, či vinár bez vlastných viníc naozaj vie vyrobiť kvalitné víno. „Pre vinára, ktorý podľa vás kade tade nakupuje hrozno, je naopak väčším umením vyrobiť vysokokvalitné víno. Na vysvetlenie by som dodal, že s našimi najväčšími zmluvnými partnermi spolupracujeme tak, že ich činnosť financujeme po celý rok a priamo tým ovplyvňujeme kvalitu dodaného hrozna. To znamená regulujeme úrodu – že sa menej dopestuje, aby bola vyššia kvalita. Príliš sa to teda nelíši od toho, ako keby sme vlastné vinohrady mali. Naviac, priamo ovplyvňujeme aj výsadbu nových vinohradov, na ktoré prispievame aj finančne. Podotýkam, že okolo 34 hektárov vinohradov máme v prenájme.“

Samozrejme, prišla aj otázka, koľko má stáť naozaj dobré víno. „Viete, rozdiel medzi obyčajným vínom za dve tri eurá a kvalitným dajme tomu za osem je ako keď si kúpite topánky v obchode, alebo si ich necháte ručne ušiť. Ale aj pod tri eurá viem ponúknuť naše mladé víno Muller Thurgau alebo Irsai oliver a kvalitu môže posúdiť každý sám.“

Matyšákov skvelý rok

Ešte nikdy nežiarila hviezda Petra Matyšáka na slovenskom vinárskom nebi tak jasne ako tento rok. Nebolo medzinárodnej súťaže vín, kde by si vína z pezinskej pivnice Na Glejovke neboli siahli na zlatú medailu. A keby len na ňu.

V Španielsku na súťaži Bacchus Madrid spôsobil jeho Müller Thurgau obrovské prekvapenie i nadšenie, keď sa stal najvyššie oceneným vínom súťaže. Dostal 96 bodov, čo sa doteraz nepodarilo ani jednému slovenskému vínu. V porote pritom sedeli degustátori, ktorí ochutnali tisícky vín z najlepších viníc sveta pýšiacich sa titulmi Master of Wine. Je to obrovské vyznamenanie pre slovenského vinára a našu krajinu. Ale nie jediné.

Zo Štrasburgu, kde sa stretli v súťaži typické európske odrodové vína ako rizlingy, tramíny, pinoty, ale aj silvány, si odnieslo Grand Prix Sylvaner du Monde Matyšákovo Silvánske zelené. Triumf zavŕšila zlatá medaila za Cabernet Sauvignon rosé z francúzskeho Cannes. Petrovi Matyšákovi ide vinárska karta ako nikdy v živote.

Peter Matyšák

Pezinský vinár Peter Matyšák. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Peter Matyšák Pezinský vinár Peter Matyšák.

Patrí ku generácii, ktorá prepísala v priebehu krátkeho času dejiny slovenského vinárstva. Kariéru odštartoval ako čašník, Miloval dobré jedlo a ako Pezinčan aj víno. Keď v druhej polovici osemdesiatych rokov nastal gorbačovovský odmäk, využil príležitosť a odišiel pracovať do Viedne. Práca v tamojších reštauráciách, slávna viedenská vinárska štvrť Grinzing bola jeho životnou univerzitou. „Nazbieral som skúsenosti z gastronomického biznisu. Tu som pochopil, aké dôležité je ponúknuť ľuďom chutné jedlo, dobré víno a k tomu úsmev a vtipné slovo,“ spomína Matyšák na svoje začiatky.

Potom sa vrátil na Slovensko. Moderné vinárstvo v Pezinku, štýlovú reštauráciu a hotel, k tomu jedenásť vínoték, kde ponúka sudové víno za ľudové ceny, ale aj špičkové prívlastkové vína s chráneným označením pôvodu, vybudoval vlastnými rukami.

Od ostatných slovenských vinárov Petra Matyšáka najviac odlišuje to, ako geniálne jednoducho skĺbil výbornú prevažne slovenskú kuchyňu s vínom. Lebo tento muž rozumie vínu, ale aj jedlu.

Prečítajte si aj rozhovor s Petrom Matyšákom – Všetky vína sú moje deti.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #víno #vinár #Peter Matyšák