Ekonomika USA rýchlo rastie, v treťom štvrťroku o 3,9 %

Ekonomika Spojených štátov rástla v treťom štvrťroku rýchlejšie, než sa pôvodne predpokladalo.

26.11.2014 07:44
debata (40)

Ministerstvo obchodu oznámilo, že ročné tempo rastu dosiahlo 3,9 percenta. Spresnilo tak svoj rýchly odhad z konca októbra, podľa ktorého ekonomika vykazovala rast o 3,5 percenta. Hospodársky rast ale spomalil zo 4,6 percenta v druhom kvartáli.

Výsledok revízie je príjemným prekvapením pre analytikov, ktorí podľa agentúry Reuters predpokladali, že ministerstvo odhad hospodárskeho rastu v treťom štvrťroku zníži na 3,3 percenta.

Spresnené údaje tiež ukázali, že podnikateľské aj spotrebiteľské výdavky v USA boli v treťom štvrťroku vyššie, než sa predpokladalo. Tempo rastu exportu však ministerstvo opravilo smerom nadol.

Spotrebiteľské výdavky, ktoré sa na celkovej ekonomickej aktivite v USA podieľajú viac ako dvoma tretinami, stúpli podľa revidovaných údajov o 2,2 percenta. Pôvodne ministerstvo ich rast odhadovalo na 1,8 percenta. Rast exportu však predstavoval len 4,9 percenta namiesto pôvodne predpokladaných 7,8 percenta.

Vyhliadky ďalšieho vývoja spotrebiteľských výdavkov v utorok navyše zatienila správa o prekvapivom poklese spotrebiteľskej dôvery v USA. Organizácia Conference Board oznámila, že index spotrebiteľskej dôvery v novembri klesol na 88,7 bodu z októbrových 94,1 bodu. Dostal sa tak na najnižšiu úroveň od tohtoročného júna. Analytici pritom počítali s nárastom indexu, a to na rovných 96 bodov.

Solídny tempo hospodárskeho rastu by však podľa agentúry Reuters mohlo podporiť očakávania, že americká centrálna banka (Fed) začne približne v polovici budúceho roka zvyšovať svoje úrokové sadzby.

V rámci snahy o podporu hospodárskeho rastu drží Fed základnú úrokovú sadzbu od decembra 2008 na rekordne nízkej úrovni blízko nuly. Centrálna banka podporovala ekonomiku tiež nákupmi dlhopisov, v októbri však oznámila ich ukončenie.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #HDP