Rusko chce zasiahnuť proti vysokej inflácii

Ruská centrálna banka zasiahne proti inflačným očakávaniam, ktoré sa pohybujú na "nebezpečne" vysokej úrovni. Vyhlásila to v stredu viceguvernérka centrálnej banky Xénia Judajeva. V prípade stabilizácie očakávaní rastu cien je banka podľa nej pripravená znížiť úrokové sadzby.

26.11.2014 12:50
rubeľ, Rusko, Moskva Foto:
Ilustračné foto
debata (11)

Medziročná inflácia v Rusku prekročila hranicu 8 %. Dôvodom je slabá ruská mena a embargo na dovoz potravín zo západných krajín, ktoré uvalili na Moskvu sankcie pre jej postoj v ukrajinskej kríze. „Spomalíme infláciu, stabilizujeme inflačné očakávania, potom znížime úrokové sadzby,“ uviedla na tlačovej konferencii Judajeva.

Minulý týždeň ruská centrálna banka zvýšila prognózu miery inflácie. Tá by mala v tomto roku dosiahnuť 8,2 až 8,4 %. Pôvodný odhad počítal s mierou inflácie vo výške 7,5 %. Ruský minister hospodárstva Alexej Uljukajev tiež minulý týždeň vyhlásil, že tohtoročnú infláciu odhaduje na úrovni viac ako 9 % a v budúcom roku by v závislosti od znehodnocovania rubľa mala ďalej rásť.

Ruský rubeľ od začiatku roka stratil voči americkému doláru takmer 30 % hodnoty. Mena je pod tlakom prudko klesajúcich cien ropy a západných sankcií, ktoré zasiahli export krajiny a obmedzili prílev investícií.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #Rusko