Europoslanci a štáty únie sa zatiaľ nevedia dohodnúť na rozpočte

Rokovania o navýšení rozpočtu Európskej únie na tento rok a zároveň o návrhu únijného rozpočtu na budúci rok sú zatiaľ v Bruseli neúspešné.

26.11.2014 14:32
debata

Poslanci Európskeho parlamentu vyjadrili v utorok sklamanie nad krachom rokovaní s Radou a vyzvali členské štáty na prejavenie politickej vôle k vyriešeniu neustále hromadiacich sa neuhradených faktúr za rok 2014. Rozhovory o rozpočte budú pokračovať po 28. novembri, kedy Európska komisia predloží nový návrh rozpočtu, informuje v tlačovej správe Európsky parlament. Pokiaľ sa dohoda nedosiahne, únii hrozí rozpočtové provizórium.

Poslanci opätovne trvali na tom, že pred diskusiou o rozpočte na rok 2015 musí byť jasne vyčíslený objem faktúr, ktoré z dôvodu nedostatku prostriedkov v tohtoročnom rozpočte ostávajú nezaplatené a musí byť dosiahnutá dohoda na ich úhrade. V snahe o dosiahnutie riešenia v dlhodobom horizonte požiadali preto komisiu, aby predložila plán na postupné znižovanie objemu nezaplatených faktúr, ktorý od roku 2010 narástol z 5 mld. eur na aktuálnych približne 28 mld. eur.

Európska komisia by mala predložiť nový návrh budúcoročného rozpočtu 28. novembra. Poslanci a zástupcovia členských štátov tak budú mať dva týždne na dosiahnutie dohody, aby ju mohol parlament schváliť na svojom poslednom zasadnutí v tomto roku. Pokiaľ nedôjde k dohode na budúcoročnom rozpočte Európskej únie do 1. januára 2015, únia bude fungovať v rozpočtovom provizóriu na základe systému takzvaných dočasných dvanástin.

„Európska únia by tak každý mesiac až do dosiahnutia dohody mala k dispozícii jednu dvanástinu z minuloročného rozpočtu únie, prípadne jednu dvanástinu z návrhu rozpočtu na rok 2015 podľa toho, ktorá z daných súm je nižšia,“ píše sa v správe Európskeho parlamentu.

„Európsky parlament sa s Radou na rozpočte nedohodol. Rozpočty Európskej únie musíme v budúcnosti postaviť na úplne iných princípoch a na nezávislosti od ekonomickej či politickej situácie v členských štátoch. Z vnútroštátnej úrovne treba preniesť na európsku všetko, čo dokážeme spoločne robiť efektívnejšie,“ reagoval na aktuálny vývoj rokovaní o rozpočte slovenský europoslanec Vladimír Maňka.

Ako dodal jeho kolega Ivan Štefanec, nie je akceptovateľné, aby sa v rozpočte krátili prostriedky pre vzdelávanie, vedu a výskum. „Považujem za dôležité, aby sme pre lepšiu budúcnosť Európskej únie rozvíjali práve tieto oblasti a znižovali administratívne náklady," konštatoval Štefanec.

debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Európska únia #Europarlament