USA varovali Európu: Snahy rozdeliť Google sú neprijateľné

Americký Kongres varuje pred snahami európskych zákonodarcov o rozdelenie americkej internetovej spoločnosti Google. Informoval o tom server ekonomického denníka Financial Times (FT).

26.11.2014 14:55
debata (21)

Európsky parlament chce podľa neho vo štvrtok hlasovať o návrhu rezolúcie, ktorá podporuje návrh oddeliť vyhľadávacie služby Googlu od jeho ostatných aktivít.

Varovanie, podľa ktorého by rezolúcia ohrozila obchod a investície, podľa FT podčiarkuje dlhodobejšie obavy Washingtonu ohľadom nadmernej snahy európskych politikov o reguláciu amerických technologických podnikov. Vysokí predstavitelia Kongresu v listoch adresovaných Európskemu parlamentu upozorňujú, že návrhy, ktorých terčom sú americké technologické firmy, vyvolávajú pochybnosti ohľadom záväzku EÚ zabezpečiť otvorenosť trhov, píše denník.

„Tento a podobné návrhy vytvárajú skôr múry ako mosty. Zdá sa, že neberú plne do úvahy negatívne dôsledky, ktoré takáto politika môže mať na širšie obchodné vzťahy medzi USA a EÚ,“ cituje FT z jedného takého listu. Ďalší list vraj upozorňuje, že schválenie rezolúcie by poškodilo investície zo strany amerických internetových spoločností.

Financial Times pritom považuje schválenie rezolúcie za pravdepodobné, pretože ju podporujú dve hlavné politické skupiny v Európskom parlamente. Od plánov na rozdelenie Googlu sa ale podľa denníka už začal dištancovať eurokomisár pre digitálnu ekonomiku Günther Oettinger, ktorý je známy svojou kritikou Googlu. Oettinger vraj uviedol, že takéto intervencie sú „nástrojom plánovanej ekonomiky, nie ekonomiky trhovej“.

Európska komisia začala v novembri 2010 vyšetrovať Google kvôli podozreniu, či nemanipuluje s výsledkami vyhľadávania vo svoj prospech a na škodu konkurentov. Predchádzali tomu sťažnosti rivalov vrátane americkej spoločnosti Microsoft a viacerých menších internetových firiem z Európy.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Európska únia #USA #internet