O cestovania vlakmi zdarma už požiadali stovky Čechov

O bezplatné cestovanie vlakom na Slovensku už prejavili záujem stovky občanov Českej republiky.

26.11.2014 15:02
debata (40)

Česi tvoria výraznú väčšinu z viac než tisícky cudzincov, ktorí sa u štátneho dopravcu Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) zaregistrovali na cestovanie vlakom zadarmo, informovala hovorkyňa ZSSK Jana Morháčová.

Platiť za prepravu vo väčšine vlakov na Slovensku nemusia od 17. novembra deti, študenti, seniori, ako aj osoby, ktoré poberajú napríklad invalidný alebo sirotský dôchodok. Možnosť bezplatného cestovania platí nielen pre Slovákov, ale pre obyvateľov celej Európskej únie. Podmienkou je registrácia u ZSSK, ktorú vybrané skupiny cestujúcich môžu uskutočniť prostredníctvom internetu.

Do systému bezplatnej vlakovej dopravy na Slovensku sa zatiaľ zaregistrovalo zhruba štvrť milióna ľudí, medzi nimi aj viac ako tisíc cudzincov. Z nich je podľa údajov ZSSK okolo 800 občanov Českej republiky, a to najmä seniori.

Česi často jazdia na Slovensko, kde tvoria najpočetnejšiu zahraničnú klientelu pre tamojší hotelierov.

V prvom týždni platnosti bezplatnej prepravy ZSSK vydala viac ako 316 000 zvláštnych cestovných lístkov na cestovanie vlakom zadarmo. To predstavovalo 43 percent z celkového počtu vystavených cestovných lístkov v uplynulom týždni. Zadarmo najčastejšie cestovali študenti, počet vydaných cestovných lístkov pre túto kategóriu vzrástol oproti obdobiu pred zavedením bezplatnej prepravy o polovicu. Zdvojnásobil sa tiež záujem dôchodcov o cestovanie vlakom, ktorí podobne ako študenti už v minulosti mali nárok na zľavu zo základného cestovného.

Na päťmiliónovom Slovensku výhoda cestovania vlakom zdarma platí pre zhruba polovicu obyvateľov.

ZSSK kvôli očakávanému zvýšeniu záujmu o cestovanie vlakom už zaviedla nové spoje, ďalšie zvýšenie ich počtu chystá v decembri, kedy do platnosti vstúpi nový grafikon. Štátny dopravca si od Českých dráh prenajal staršie vagóny a lokomotívy, aby dokázal pokryť prípadný nápor cestujúcich.

Bezplatné cestovanie platí vo všetkých vlakoch ZSSK s výnimkou súprav vyššej kategórie InterCity, ktoré ale tvoria len zlomok z celkového počtu spojov. Nárok na prepravu zdarma sa pre deti, študentov a seniorov vzťahuje aj na regionálnej linke z Bratislavy do Komárna, kde štátom dotovanú prevádzku osobných vlakov zabezpečuje český súkromný dopravca RegioJet. Bezplatnú prepravu cestujúcich bude vláda vlakovým dopravcom preplácať.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #Česko #bezplatné vlaky