OPEC zrejme ťažbu ropy nezníži, ale zostrí monitoring situácie

Medzi zástupcami Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa deň pred ministerským zasadnutím rysuje dohoda, ktorá zrejme nebude zahŕňať bezprostredné zníženie ťažby.

26.11.2014 17:07
debata (7)

Po stredajšej schôdzke so svojím saudskoarabským náprotivkom Alim Nuajmím to naznačil iránsky minister ropného priemyslu Bizan Námdar Zangáne. Organizácia sa podľa neho zhoduje na monitorovaní trhu a na možnosti neskoršieho zásahu proti poklesu cien.

„V OPEC je zhoda na tom, že by sme mali starostlivo monitorovať trh a vo vhodnej dobe na ňom reagovať,“ povedal Zangáne podľa agentúry Reuters. Schôdzku s Nuajmím označil za „skvelú“ a povedal, že ich postoje sú teraz „veľmi blízke“.

Irán je zástancom toho, aby OPEC podporil ceny obmedzením svojej vlastnej produkcie. Saudská Arábia dáva najavo, že na štvrtkovom zasadnutí OPEC nebude podporovať výraznejšie zníženie ťažby ropy. Kartel v štvrtok rozhodne, ako zareaguje na tohtoročné prudký pokles cien tejto strategicky dôležitej suroviny.

Saudská Arábia o situácii na trhu už v utorok rokovala s Ruskom, Venezuelou a Mexikom, ich rozhovory však žiadnu zhodu na podpore cien ropy nepriniesli. Saudská Arábia je najvplyvnejším členom kartelu OPEC a najväčším vývozcom ropy na svete. Rusko, ktoré do kartelu nepatrí, je najväčším svetovým producentom ropy a povzbudzuje OPEC, aby svoju ťažbu znížil. Samo však dalo najavo, že vlastnú produkciu neobmedzí ani v prípade ešte hlbšieho cenového poklesu.

Štvrtkové zasadnutie OPEC vo Viedni bude patriť medzi najdôležitejšie v posledných rokoch. Svetové ceny ropy sa od júna prepadli o zhruba 30 percent a teraz sa pohybujú pod 80 dolármi za barel.

Za poklesom cien ropy stoja vysoké dodávky suroviny na trh, ktoré sú dôsledkom rozmachu ťažby z bridlicových ložísk v Spojených štátoch; na strane dopytu ropu zrážajú obavy z hospodárskeho vývoja v Európe a v Ázii. Podľa niektorých analytikov by sa pokles cien mohol ešte prehĺbiť, ak sa OPEC vo štvrtok nedohodne na znížení ťažby o minimálne milión barelov denne. Ťažobné limit krajín OPEC v súčasnosti je na úrovni 30 miliónov barelov denne.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #OPEC