Brusel zakladá fond na podporu investícií

Európska komisia (EK) v utorok odsúhlasila založenie nového fondu na podporu investícií s kapitálom vo výške 21 mld. eur.

26.11.2014 21:02
debata

Komisia dúfa, že tieto prostriedky by mohli odblokovať prevažne súkromné investície v hodnote približne 300 mld. eur počas nasledujúcich troch rokov. Vzniknúť by mohlo milión až 1,3 mil. pracovných miest. V EÚ je 25 mil. nezamestnaných ľudí. Európsky fond pre strategické investície (EFSI) v stredu v Európskom parlamente predstavil šéf EK Jean-Claude Juncker. Ten pred nástupom do svojej funkcie prisľúbil, že zoženie 300 mld. eur na infraštruktúrne projekty, čím chce obnoviť hospodársky rast.

Finančné trhy tento krok privítali, keďže sa objavujú vyhliadky na kapitálovú injekciu v čase, keď väčšina krajín EÚ škrtá výdavky, aby znížila dlh. EK odhaduje, že fond by mohol zvýšiť hospodársky rast o jeden percentuálny bod v každom z nasledujúcich troch rokov.

Peniaze by mali byť dostupné od polovice budúceho roka, prioritou budú projekty v oblasti medzinárodnej prepravy, energie a dátových sietí. Prednosť budú mať malé firmy a spoločnosti, ktoré zamestnávajú mladých ľudí. O pridelení peňazí z EFSI pre jednotlivé projekty nebudú rozhodovať vlády, ale technická skupina na základe expertíz, ktoré bude poskytovať Európska investičná banka (EIB).

Poslanci z väčšiny politických skupín v Európskom parlamente vyjadrili tomuto plánu podporu a žiadali rýchle prijatie prorastových opatrení.

Investičný plán by mal byť založený na troch pilieroch, a to zriadenie nového EFSI k júnu 2015, ktorého základom bude záruka vo výške 21 mld. eur z rozpočtu EÚ a Európskej investičnej banky (EIB). Jeho cieľom bude zmobilizovať dodatočné investície vo výške najmenej 315 mld. eur do roku 2017. Pôjde tiež o vytvorenie „databázy projektov“ v kombinácii s programom pomoci na nasmerovanie investícií tam, kde sú najviac potrebné, či plánu na zvýšenie atraktívnosti Európy pre investície a na odstránenie regulačných nedostatkov.

„Jean-Claude Juncker začína napĺňať to, čo poslancom Európskeho parlamentu sľúbil pri kreovaní Komisie. 300 mld. eur určite naštartuje rast ekonomiky a zníži nezamestnanosť v EÚ konkrétnymi opatreniami, ako je podpora verejno-súkromných partnerstiev, tiež zvyšovania investícií členských štátov do infraštruktúry a do budovania jednotného trhu,“ uviedla europoslankyňa Monika Smolková.

Podľa europoslanca Ivana Štefanca je plán predložený Európskou komisiou dobrým podnetom pre potrebné naštartovanie rastu. „Európa sa musí stať atraktívnejšia pre investorov a tento investičný plán prispeje ku zlepšeniu našej konkurencieschop­nosti. Návratnosť súkromných investícií je vždy vyššia a preto je dobré, že tento projekt má ambíciu zmobilizovať najmä súkromné investície,“ uviedol europoslanec. Zároveň dodal, že je dôležité

debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Európska komisia #Európska únia