O nákupe štátnych dlhopisov rozhodne ECB v I. štvrťroku 2015

Európska centrálna banka (ECB) by mohla o prípadnom nákupe štátnych dlhopisov, tzv. kvantitatívnom uvoľňovaní, rozhodnúť v prvom štvrťroku budúceho roka. V stredu to uviedol viceprezident ECB Vitor Constancio.

27.11.2014 09:24
debata

Podľa jeho slov bude banka v tom čase schopná lepšie posúdiť, či je nákup štátnych dlhopisov potrebný na to, aby ekonomika eurozóny dostala dostatočný impulz. Banka by chcela zvýšiť svoju bilanciu na úroveň zo začiatku roku 2012.

„Samozrejme pozorne sledujeme, či je tempo vývoja situácie v súlade s očakávaniami,“ povedal Constancio. Zároveň uviedol že banka to bude vedieť lepšie posúdiť v prvom kvartáli budúceho roku. "Ak nie, budeme musieť zvážiť nákup iných aktív, vrátane nákupu štátnych dlhopisov na sekundárnom trhu,“ doplnil.

Miera inflácie v eurozóne sa pohybuje vo výške 0,4 %. Je tak výrazne nižšia než inflačný cieľ ECB, v rámci ktorého chce banka rast cien udržiavať tesne pod hranicou dvoch percent. Podľa Constancia sa objavuje hrozba, že miera inflácie sa v najbližšom čase bude držať aj naďalej nízko.

Šéf ECB Mario Draghi minulý týždeň vyhlásil, že banka je pripravená včas zasiahnuť proti nízkej inflácii, ak si to situácia vyžiada. Mandát k udržaniu cenovej stability znamená, že ECB musí pracovať na tom, aby inflácia aj inflačné očakávania vzrástli čo najskôr, povedal Draghi. V prípade, že existujúce opatrenia neprinesú želaný výsledok, alebo sa objavia nové riziká, je ECB podľa neho odhodlaná vystupňovať program nákupu aktív. S nákupom cenných papierov Európskou centrálnou bankou však nesúhlasí napríklad šéf nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann. Podľa neho by nákup dlhopisov posunul ECB blízko k monetárnemu financovaniu vlád.

debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #eurozóna