Plyn pre ukrajinské domácnosti zrejme výrazne zdražie

Ukrajinské domácnosti zrejme čaká ďalšie radikálne zdražovanie plynu. Takýto postup totiž podporujú všetky strany rokujúce o koaličnej zmluve.

27.11.2014 12:21
debata (45)

Cena zemného plynu pre domácnosti na varenie a kúrenie na Ukrajine síce stúpla v máji o 50 %, pokles hodnoty ukrajinskej hrivny však znamenal napokon ich reálny pokles v dolárovom vyjadrení na "smiešne nízku úroveň“. Pre agentúru Bloomberg to povedal šéf medzinárodných záležitosti ukrajinskej plynárenskej firmy Naftogaz Jurij Vitrenko.

"Ukrajina minie šesťkrát viac na dotovanie cien plynu ako na obranu. To je naozaj šialené. Sme krajina vo vojne,“ vyhlásil Vitrenko. Dotovaná cena plynu je podľa neho do domácností dodávaná za menej ako desatinu trhovej ceny. Ako pokračoval, plánované zvýšenie ceny je podporované aj politickým blokom prezidenta Petra Porošenka a štyrmi ďalšími proeurópskymi politickými stranami, ktoré podpísali koaličnú dohodu po októbrových voľbách.

Tretina ukrajinských domácností pritom platí mesačne za neobmedzené využívanie plynu 30 hrivien, čo sú v prepočte zhruba dva doláre. Šéf ukrajinského Naftogazu Andrij Kobolev ešte v septembri uviedol, že by chcel túto sumu minimálne strojnásobiť. Výrazný nárast cien plynu by mohol pomôcť krajine znížiť spotrebu zemného plynu o viac ako 30 % a zvýšiť celkovú energetickú efektívnosť, tvrdí pre Bloomberg Vitrenko.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Ukrajina