Nemocnice dlhujú dodávateľom pomôcok 100 miliónov eur

Suma, ktorú dlhovali štátne nemocnice dodávateľom zdravotníckych pomôcok ku koncu októbra, presiahla 100 mil. eur.

27.11.2014 16:04
debata (2)

Asociácia dodávateľov zdravotníckych pomôcok SK-MED upozorňuje, že ak by si firmy účtovali aj úroky z omeškania, dlžná čiastka by bola oveľa vyššia a zdravotnícke zariadenia by na tom boli oveľa horšie.

Dodávatelia sú nespokojní s tým, že nemocnice ako aj ich zriaďovateľ, ktorým je štát, nedodržiavajú Obchodný zákonník ani smernicu Európskej únie o boji proti oneskoreným platbám. Pripomínajú, že niektoré záväzky sú po lehote splatnosti už tri roky. Na tento stav doplácajú tak, že sami čelia existenčným hrozbám.

„Napriek platobnej neschopnosti štátnych nemocníc a neuhrádzaniu pohľadávok za dodaný tovar, odvádzajú do štátneho rozpočtu odvody v podobe DPH rovnakým spôsobom, ako keby zaň dostali zaplatené,“ upozorňuje výkonná riaditeľka SK-MED Lenka Borošová.

Asociácia namieta, že zadlžovanie štátnych nemocníc sa dlhodobo nerieši systematicky, stav v ktorom je zdravotníctvo pripisuje celému politickému spektru. Zároveň vyzvala štát, aby dodržiaval pravidlá, ktoré sám vytvoril. Asociácia SK-MED združuje takmer 30 podnikateľských subjektov v segmente zdravotníckych pomôcok, sú medzi nimi aj medzinárodné korporácie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #nemocnice