WTO prijala prvú reformu obchodných pravidiel od svojho vzniku

Svetová obchodná organizácia (WTO) vo štvrtok po rokoch dlhotrvajúcich rokovaní prijala prvú globálnu reformu obchodných pravidiel od svojho vzniku v roku 1995.

27.11.2014 17:55
debata

Dohoda zavádza nové štandardy pre colné kontroly a vybavovanie tovaru na hraniciach. Podľa odhadov jej navrhovateľov obohatia jednotné pravidlá svetovú ekonomiku o bilión dolárov a prispejú k vzniku 21 miliónov pracovných miest.

„Všetko je dohodnuté,“ povedal agentúre Reuters v ženevskom ústredí WTO jeden z predstaviteľov organizácie pred zatvorenými dverami po tom, keď sa zo sály ozval potlesk zástupcov členských krajín.

Dohodu už vlani v decembri dojednali ministri 160 členských krajín WTO na indonézskom ostrove Bali. V júli ale jej konečné schválenie vetovala India, ktorá mala obavy z vplyvu nových pravidiel na jej potravinový program pre chudobných poľnohospodárov a domácnosti. Odpor Indie sa podarilo zlomiť až pred dvoma týždňami vďaka úsiliu Spojených štátov.

Štvrtková dohoda je len zlomkom pôvodného ambiciózneho plánu na liberalizáciu svetového obchodu a pomoc chudobným krajinám. To bolo cieľom takzvaného katarského kola rokovaní, ktoré sa začalo v roku 2001 v Dauhá, avšak na konci minulého desaťročia skončilo bez akéhokoľvek výsledku. WTO potom svoje ambície okresala a zamerala sa na podstatne menšiu oblasť.

Dohodou sa otvárajú dvere k ďalšiemu pokroku v globálnych obchodných rokovaniach, ktorých obsah by malo ústredie WTO navrhnúť v júli budúceho roka. Bez dokončenia dohody by podľa expertov WTO ako platforma pre globálne obchodné rokovania v podstate skončila a mohla by byť ohrozená aj jej úloha pri riešení a urovnávaní obchodných sporov medzi jednotlivými krajinami.

WTO je medzivládna organizácia, ktorá uľahčuje medzištátnu obchodnú výmenu. Je najvyšším orgánom na urovnávanie sporov medzi obchodnými partnermi a má brániť diskriminácii malých krajín.

debata chyba
Viac na túto tému: #obchod #WTO