Ropa zostane lacná. Rubeľ to zrazilo na nové dno

Ruský rubeľ vo štvrtok voči doláru aj euru zostúpil na nové rekordné minimá. Kurz ruskej meny zrazilo rozhodnutie Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) nezasiahnuť proti prepadu cien ropy obmedzením ťažby.

27.11.2014 22:34
debata (222)

Rubeľ ku koncu dňa strácal voči doláru 2,6 percenta a končil na 48,60 RUB/USD, tesne pod doterajším minimom zo začiatku novembra. Voči euru ruská mena oslabila o 2,5 percenta na 60,70 RUB/EUR. Rubeľ od začiatku roka stráca okolo 30 percent.

Rubeľ počas dňa kolísal a popoludní dočasne spevnil po správe, že ruský prezident Vladimír Putin telefonicky hovoril so svojím ukrajinským náprotivkom Petrom Porošenkom. Akonáhle ale delegáti OPEC oznámili, že organizácia proti tohtoročnému prudkému poklesu cien ropy nijako nezakročí, zamieril kurz rubľa prudko nadol.

Okrem oslabovania ruskej ekonomiky a rastúceho vplyvu západných sankcií voči Rusku podkopáva ruskú menu prepad cien ropy. Výnosy z predaja ropy a plynu tvoria asi dve tretiny ruského vývozu. Ruskému rozpočtu hrozí v prípade ďalšieho pádu cien výrazný výpadok príjmov.

Ceny ropy po oznámení OPEC pokračovali v poklese a severomorský Brent zostúpil až o šesť dolárov na 71,25 USD za barel. To je najnižšia hodnota za štyri a pol roka. Od júna tak stráca už takmer 40 percent.

Prepad rubľa a cien ropy podkopáva aj ruské akcie. Dolárový index RTS uzavrel poklesom o dve percentá, zatiaľ čo index MICEX, ktorý sa vypočítava v domácej mene, oslabil o 0,4 percenta.

Ruská centrálna banka prestala 10. novembra stanovovať pre kurz rubľa fluktuačné pásmo a nechala ho voľne sa pohybovať. Banka ale dodala, že v prípade ohrozenia finančnej stability plánuje na trhu intervenovať.

Stabilita meny bola jedným z hlavných výdobytkov Putinovej vlády na ekonomickom poli. Tohtoročný prepad rubľa ale oživuje spomienky na menovú krízu roku 1998. Rok pred Putinovým nástupom k moci vtedy viedol pád rubľa k uzavretiu bánk a strate úspor obyvateľstva.

222 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #OPEC #rubeľ