Rubeľ zažíva čierny piatok, testuje nové dno

Ruský rubeľ v piatok pokračuje vo výraznom prepade kvôli štvrtkovému rozhodnutiu Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) nezasiahnuť proti poklesu cien ropy obmedzením ťažby. Toto rozhodnutie podkopáva aj ceny ruských akcií.

28.11.2014 09:30
debata (130)

Krátko po začatí piatkového obchodovania oslabil rubeľ voči doláru o takmer dve percentá na 49,56 RUB/USD. Index ruských akcií RTS sa prepadol až na ročné minimum pod 970 bodov. Krátko po 08:00 SEČ dosahoval 974 bodov, oproti štvrtkovému záveru tak vykazoval pokles viac ako tri percentá, napísala agentúra Reuters.

Kartel OPEC po štvrtkovom zasadnutí vo Viedni oznámil, že zachová svoj limit ťažby ropy na súčasnej úrovni 30 miliónov barelov denne. Cena americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) sa potom prvýkrát za viac ako štyri roky prepadla pod hranicu 70 dolárov za barel.

Rusko je najväčším producentom ropy na svete. Ťažba ropy a zemného plynu je kľúčovým odvetvím ruskej ekonomiky a predstavuje dôležitý zdroj príjmov štátnej pokladnice.

Ceny ropy v uplynulých mesiacoch prudko klesli, a to najmä kvôli vysokým dodávkam suroviny na trh a obavám ohľadom vývoja dopytu v Európe a v Ázii. Ruský rubeľ a akcie tento rok navyše posúvajú nadol sankcie, ktoré na Rusko uvalili západné krajiny pre jeho postup voči Ukrajine.

130 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #OPEC #rubeľ