Problémové európske banky musia ukázať, že budú ziskové

Európske banky, ktoré v tohtoročných záťažových testoch neuspeli, alebo prešli len tesne, budú musieť ukázať, že dokážu tvoriť udržateľný zisk. Takisto sa môže stať, že budú musieť predať svoje stratové divízie.

28.11.2014 13:15
debata (2)

V piatok to vyhlásila šéfka bankového dohľadu Európskej centrálnej banky (ECB) Daniele Nouy. Podľa jej slov získanie dodatočného kapitálu na vykrytie jeho nedostatku, ktorý sa ukázal v testoch, by jednoducho nemuselo stačiť.

„Čiastočne vzhľadom na situáciu v Európe, čiastočne v súvislosti so štruktúrou bankových systémov v Európe… udržateľná ziskovosť je zrejme hlavnou výzvou a hlavným rizikom pre banky v nadchádzajúcich rokoch,“ povedala Nouy. „Musia vytvoriť udržateľnú ziskovosť,“ doplnila.

Záťažové testy bánk v EÚ ukázali, že 25 bánk je príliš slabých na to, aby zvládli tri roky trvajúcu recesiu. Všetky tieto banky pochádzajú z krajín eurozóny. Najvýraznejší nedostatok kapitálu zaznamenala talianska banka Monte dei Paschi, ktorej napriek snahám o navýšenie kapitálu chýba 2,1 mld. eur. Európsky bankový úrad (EBA), ktorý testy koordinoval uviedol, že banky, ktoré nedokázali udržať kapitálové

2 debata chyba
Viac na túto tému: #banky