Brusel od novej ukrajinskej vlády čaká okamžité reformy

Podmienkou európskej integrácie Ukrajiny je vybudovanie silnej konkurencieschopnej ekonomiky, ktorá bude schopná sa zapojiť do európskeho hospodárskeho priestoru.

28.11.2014 21:34
debata (87)

Na tlačovej konferencii v Kyjeve to v piatok vyhlásil nový európsky komisár pre rozšírenie Johannes Hahn. Brusel podľa neho Kyjevu pomôže, ak ukrajinská vláda bezodkladne prikročí k nutným reformám.

„Ruské ekonomické ukazovatele padajú, európske rastú. Je zjavné, ktorým smerom by sa Ukrajina mala vydať,“ povedal rakúsky politik. „Chceme mať životaschopného suseda, s ktorým je možná ekonomická spolupráca,“ dodal.

Eurokomisár očakáva, že po vytvorení novej proeurópskej vládnej koalície nastane na Ukrajine čas pre urýchlené reformné kroky. Tie hlavné musia byť podľa neho zamerané na boj s korupciou, zlepšenie investičnej klímy, zvýšenie efektivity štátnej správy a jej decentralizáciu.

Hahn konštatoval, že asociačná zmluva Ukrajiny s Európskou úniou je platná a jej text sa meniť nebude. Volanie po úprave článkov zmluvy sa občas ozýva z Moskvy, Ukrajina ale podobné požiadavky dôrazne odmieta. Potvrdil to aj eurokomisár pre rozšírenie, ktorý o zblížení Ukrajiny s EÚ hovoril s premiérom Arsenijom Jaceňukom. „Žiadne rokovania (o asociácii) sa otvárať nebudú,“ konštatoval Hahn.

Darcovská konferencia o Ukrajine, od ktorej si Kyjev sľubuje výrazný príspevok pre prázdnu štátnu pokladnicu, sa podľa eurokomisára uskutoční v januári či februári. Termín ale podľa neho závisí od tempa ukrajinských reforiem.

„Je lepšie menej hovoriť o darcovskej konferencii a viac o zlepšení investičnej klímy,“ upozornil Hahn.

87 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #Ukrajina