Falšovatelia nevynechali ani nožík rybičku, firma vypísala odmenu

Kto donesie výrobcovi tradičného nožíka rybička falošnú kópiu, dostane dva originálne. Česká firma Mikov vyzýva ľudí: pomôžte nám dolapiť všetky falšované rybičky.

30.11.2014 16:49
debata (12)

Výrobca tradičných nožov rybička, česká spoločnosť Mikov, sa prvýkrát stretáva s plagiátorstvom svojich výrobkov. Minimálne jeden obchod ponúkal falzifikát nožíka, ktorý je populárny už niekoľko generácií. Firma zvažuje právne kroky, povedal jej riaditeľ Miloš Pařík. Prípadom sa zaoberá aj colná správa.

Spoločnosť ročne vyrobí približne 50 000 rybičiek. Na plagiátorstvo prišla vďaka nespokojnému zákazníkovi, ktorý si zakúpil falzifikát.

„Zákazník prišiel k nášmu predajcovi a snažil sa reklamovať výrobok u nášho predajcu. Ten okamžite prišiel na to, že to nie je náš výrobok a informoval nás,“ povedal Pařík. Falzifikáty majú podľa firmy ostré nity, sú balené inak a ľahko sa otupia. Na nožíku je vyryté aj logo spoločnosti.

zväčšiť Foto: Mikov
nožík, rybička, wanted, Mikov

Falošné rybičky ešte na začiatku týždňa predával jeden internetový obchod aj jeho kamenné pobočky, teraz už nožík podľa zistení ČTK v ponuke nie je.

„Týmto prípadom sa zaoberáme, bližšie informácie z vyšetrovania zverejníme budúci týždeň,“ povedal hovorca Generálneho riaditeľstva ciel Jiří Barták.

Spoločnosť ďalší postup ešte len rieši. „Je to pre nás čerstvá záležitosť, ale rozhodli sme sa, že sa poradíme s právnikmi,“ doplnil Pařík. Plagiát bol paradoxne drahší ako originálna rybička. Tá stojí 75 korún, falzifikát bol v predaji za 79 korún.

Plagiátorstvo podľa Paříka poškodzuje meno spoločnosti. „Všetky falošné rybičky, ktoré sú na trhu, by mohli byť vyrobené a dodané z Mikova. To je tá prvá škoda, prichádzame o dodané rybičky. Škoda, ktorá je spôsobená pokazením dobrého mena Mikova, je oveľa väčšia. Veľa zákazníkov pri nožíku za desiatky korún možno ani nerieši reklamáciu, ale povie si, že je to šmejd, vyhodí ho a povie si, že si od Mikova už nič nekúpi. Je to strata dôvery v značku, vo výrobcu,“ vysvetlil Pařík.

Firma už ale spustila kampaň, ktorá má motivovať zákazníkov, aby plagiáty vrátili. Ak ukážu potvrdenie, že falzifikát vrátili, dostanú od oficiálnych predajcov za cenu jedného nožíky dva.

Nožiarska výroba oslavuje tento rok v Mikulášoviciach na Děčínsku 220. výročie. V časoch najväčšej slávy pôvodného národného podniku Mikulášovický kovopriemysel, ktorý vznikol na základoch továrne Ignaz Rösler založenej v roku 1794, putovali nože zo severu Čiech do 120 krajín. V súčasnosti firma vyváža najviac na Slovensko. Výrobky dodáva napríklad aj do USA.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #falšovanie #nožík