Project South Stream je mŕtvy, stroskotal na Bulharsku

Projekt plynovodu South Stream stroskotal. Bez bulharského súhlasu nemôže pokračovať, uviedol ruský prezident Vladimir Putin. Šéf Gazpromu ho považuje za mŕtvy.

02.12.2014 05:45
debata (151)

Rusko v pondelok oznámilo koniec plánovanej výstavby plynovodu South Stream, ktorý mal od budúceho roka dopravovať ruský plyn do strednej Európy, a vyhnúť sa pritom územiu Ukrajiny.

Ruský prezident Vladimir Putin počas návštevy Turecka povedal, že Moskva nie je schopná bez bulharského súhlasu výstavbu realizovať. Podľa šéfa ruského plynárenského koncernu Gazprom Alexeja Millera je projekt za 40 miliárd dolárov mŕtvy.

Putin na tlačovej konferencii v Ankare uviedol, že projekt nemôže pokračovať bez súhlasu Bulharska. Bulharská vláda už začiatkom júna na žiadosť Európskej komisie pozastavila prípravné práce na plynovode v reakcii na marcové pripojenie ukrajinského Krymu k Rusku.

Brusel vtedy tiež poukázal na rozpor s nariadením, ktoré zakazuje, aby dodávatelia plynu mali kontrolu nad plynovodmi. Únii sa nepáči predstava, že by plynovod mal patriť Rusku, ktorého dôveryhodnosť u západných partnerov výrazne klesla.

„Vzhľadom na to, že sme doteraz nedostali súhlas z Bulharska, konštatujeme, že Rusko za týchto podmienok nemôže v realizácii projektu pokračovať,“ povedal ruský prezident. „Ak Európa nechce pokračovať s plynovodom South Stream, potom (projekt) pokračovať nebude,“ povedal Putin.

Jeho slová potvrdil šéf Gazpromu Miller, ktorý Putina na ceste do Turecka sprevádza. „Koniec, projekt je uzavretý,“ povedal Miller novinárom v komentári k vyhláseniu ruského prezidenta.

South Stream mal ruský plyn doviesť do strednej Európy cez Čierne more a Balkán, bez toho, aby prechádzal cez ukrajinské územie. Maďarsko, Rakúsko, Srbsko či Bulharsko South Stream vnímali ako spôsob, ako zabezpečiť dodávky plynu v prípade narušenia tranzitu cez Ukrajinu, čo už Európa zažila pred ôsmimi rokmi a znovu pred piatimi rokmi. Plyn z ruského projektu by navyše uspokojil takmer 15 percent európskeho dopytu.

Putin Bulharsku odporučil, aby žiadalo od Európskej únie náhradu škôd spôsobených stornovaním výstavby. „Ak bolo Bulharsko zbavené možnosti správať sa ako suverénny štát, nech aspon žiadajú na Európskej komisii peniaze za ušlý zisk. Len priame výnosy z tranzitu by bulharskej štátnej pokladnici priniesli ročne najmenej 400 miliónov eur,“ uviedol Putin.

Miller oznámil, že Rusko sa dohodlo s Tureckom na výstavbe podmorského plynovodu s kapacitou 63 miliárd kubických metrov ročne, teda rovnakou, pre akú bol projektovaný plynovod South Stream. Memorandum o výstavbe plynovodu, ktorý povedie cez Čierne more smerom k Turecku, podpísal v pondelok Gazprom s tureckou partnerskou spoločnosťou Botas.

Šéf Gazpromu tiež uviedol, že ruský monopolný vývozca znižuje cenu plynu pre tureckého odberateľa od januára budúceho roka o šesť percent. Ankara tak vraj bude za ruský plyn platiť cenu porovnateľnú s Nemeckom. Turecké ministerstvo energetiky ale v pondelok oznámilo, že sa bude usilovať o zľavu pätnásť percent.

151 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Gazprom #South Stream