Zvrat v privatizácii. Štát si vzal späť Gabčíkovo

Štát si po ôsmich rokoch od privatizácie Slovenských elektrární berie späť Vodnú elektráreň Gabčíkovo.

05.12.2014 09:30
Vodná elektráreň Gabčíkovo Foto:
Pre gabčíkovskú elektráreň najprv v lete polícia uskutočnila v Slovenských elektrárňach raziu a 4. decembra 2014 vláda vypovedala elektrárňam zmluvu o prevádzkovaní diela.
debata (104)

Najväčší riečny zdroj elektriny na Slovensku získal taliansky Enel do dlhodobého prenájmu v roku 2006 pri kúpe 66 percent akcií Slovenských elektrární. Vo štvrtok premiér Robert Fico oznámil, že časť privatizačnej zmluvy týkajúcej sa Gabčíkova vláda vypovedá. Dôvodom má byť, že elektrárne kontrakt nedodržiavajú.

„Prichádza obdobie aj na vážne rozhodnutia. Po ôsmich rokoch prevádzkovania Vodnej elektrárne Gabčíkovo talianskou spoločnosťou Enel sme sa rozhodli vypovedať nájomnú zmluvu,“ povedal Fico.

V júli polícia uskutočnila v elektrárňach raziu, ktorá súvisela práve s Gabčíkovom. Polícia vtedy priznala, že vedie vyšetrovanie vo veci obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a zločinu skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie.

Predpokladalo sa, že polícia hľadala dôkazy o tom, že politici či manažéri elektrární vedeli za druhej Dzurindovej vlády o tom, že prenájom Gabčíkova je nevýhodný. Je však možné, že štát v skutočnosti hľadal dôkazy o tom, že elektrárne neprevádzkujú gabčíkovskú elektráreň tak, ako to bolo dohodnuté.

Slovenské elektrárne však odmietajú, že by napríklad zanedbávali opravy. „Nevylučujeme, že podnikneme právne kroky na ochranu našich práv,“ reagovala hovorkyňa Slovenských elektrární Jana Burdová na ohlásené vypovedanie zmluvy.

Talianmi ovládané Slovenské elektrárne dostávajú ročne 35 percent výnosov z elektriny vyrobenej v Gabčíkove. Zvyšných 65 percent zostáva štátnej Vodohospodárskej výstavbe. Ročne sa tak delí približne suma 100 miliónov eur. Elektrárne už naznačili proti vypovedaniu zmluvy právne kroky. V hre je tak arbitráž.

„Nemyslím si, že prípadný súd prehráme, ale ak by sa tak aj stalo, Talianom vyplatíme len tie peniaze, ktoré sme im stopli vypovedaním zmluvy,“ tvrdí premiér Fico.

Taliansky Enel aktuálne predáva svoje akcie v elektrárňach a očakáva sa, že za ne môže dostať až 3,6 miliardy eur. V roku 2006 pritom za podiel zaplatil 840 miliónov eur. Špekuluje sa, že vypovedanie zmluvy o Gabčíkove môže celý predaj teraz možno až zastaviť. Českí či maďarskí záujemcovia o podiel v elektrárňach totiž vyzdvihujú práve gabčíkovskú elektráreň ako jedno z najcennejších aktív. Bez Gabčíkova by hodnota elektrární klesla.

Záujem o podiel v elektrárňach má pritom aj samotná slovenská vláda, aj keď konkrétnu ponuku zatiaľ nepodala. Už prvá Ficova vláda sa zmluvu o prevádzkovaní Gabčíkova snažila zrušiť. Súdy však odmietli, že by privatizačný kontrakt bol v rozpore s medzinárodnou zmluvou o výstavbe Gabčíkova.

Elektrárne pred vstupom Enelu do podniku presunuli elektráreň Gabčíkovo na štátnu Vodohospodársku výstavbu, keďže podľa zmlúv o výstavbe Vodných diel Gabčíkovo–Nagymaros medzi Slovenskom a Maďarskom z roku 1977 musí byť majetok elektrárne v rukách štátu. Premiér poukazuje na to, že predaj elektrární bol pre Slovensko nevýhodný.

„Len na ilustráciu, prenájom Vodnej elektrárne Gabčíkovo priniesol za osem rokov Slovenským elektrárňam 340 miliónov eur,“ priblížil Fico. „Ak by súčasťou privatizácie nebol aj 30–ročný prenájom Gabčíkova, kúpna cena by bola o 240 miliónov eur nižšia. Len slepý nemôže vidieť, ako nevýhodná bola pre štát privatizácia Slovenských elektrární,“ pokračoval.

Vláda vyčíta Talianom nedodržanie zmluvy o 30–ročnom prenájme Gabčíkova. „Vodná elektráreň Gabčíkovo má trvácnosť 20 rokov a tento čas práve uplynul. Napriek tomu z talianskej strany nevidíme ani len náznaky realizovania potrebných generálnych opráv,“ uviedol premiér Fico.

Slovenské elektrárne premiérove tvrdenia odmietajú. „Sme úprimne prekvapení tvrdeniami o generálnej oprave elektrárne, pretože obaja akcionári spoločnosti sa na poslednom Valnom zhromaždení Slovenských elektrární, 21. novembra 2014, dohodli na realizácii generálnej opravy turbíny o dva roky skôr oproti plánovanému termínu,“ reagovala Burdová.

Slovenské elektrárne tak už začali pripravovať dokumentáciu s tým, že prípravné práce na generálnu opravu turbíny sa môžu začať už v roku 2015. Vláda tiež vyčíta Enelu nedostatočné informovanie o tvorení zisku vo Vodnom diele Gabčíkovo. Posledným nedodržaním privatizačnej zmluvy je podľa vlády aj snaha talianskeho Enelu získať späť 43 miliónov eur vyplatených Vodohospodárskej výstavbe za údržbu Gabčíkova.

„Napriek náročnému hedžovaniu kolísavej výroby Vodnej elektrárne Gabčíkovo, Slovenské elektrárne predávajú ňou vyrobenú elektrinu za ceny vyššie ako priemer trhu, a to vďaka širokému portfóliu elektrární. To by nebolo možné pri prevádzkovaní elektrárne Gabčíkovo samostatne,“ uviedla k tomu Burdová.

Privatizácia Slovenských elektrární sa uskutočnila počas druhej vlády Mikuláša Dzurindu. V tejto súvislosti sa v údajnom spise Gorila píše o možných úplatkoch v podobe mnohomiliónových provízií. Zverejnenie spisu, ktorý opisuje najmä udalosti z roka 2005 a 2006, vyhnalo v roku 2012 do ulíc tisíce ľudí, protestujúcich proti korupcii politikov. Policajné vyšetrovanie však doteraz nepotvrdilo žiadnu z údajných korupcií pri predaji štátneho majetku.

© Autorské práva vyhradené

104 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Gabčíkovo #Enel