Strategický uzol pre ruský plyn má byť v Turecku, rúry budú európske

Ruský plynárenský koncern Gazprom sa po zrušení projektu plynovodu South Stream rozhodol prehodnotiť stratégiu pre európsky trh. V televíznom rozhovore to povedal šéf podniku Alexej Miller. Podľa agentúry DPA tiež upozornil, že prístup Ruska k európskemu trhu s plynom sa radikálne zmení.

07.12.2014 18:19
debata (152)

„Je to začiatok konca nášho modelu, v ktorom sme sa orientovali na dodávky konečným spotrebiteľom na európskom trhu,“ povedal šéf Gazpromu ruskej štátnej televízii. Dodal, že novou kľúčovou krajinou pre tranzit plynu do Európy sa stane Turecko, zatiaľ čo Ukrajina sa z hľadiska tranzitu stane bezvýznamnou (podrobnosti v článku Plynovod do Turecka môže vyšachovať Ukrajinu i Slovensko z tranzitu). Turecko by vraj ako strategický partner Ruska mohlo do Európy posielať 50 miliárd kubických metrov ruského plynu ročne.

Gazprom sa podľa Millera už nebude starať o výstavbu infraštruktúry pre rozvod ruského plynu po Európskej únii, potrubie nutné pre dodávky plynu koncovým spotrebiteľom tak budú musieť zabezpečiť európske plynárenské podniky.

Miller tiež v rozhovore zdôraznil, že rozhodnutie zastaviť projekt South Stream je konečné. Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker pritom vo štvrtok uviedol, že projekt plynovodu, ktorý by privádzal ruský plyn cez Čierne more do strednej Európy, by sa nakoniec mohol uskutočniť.

Ukončenie projektu oznámil ruský prezident Vladimir Putin spolu s Millerom počas pondelkovej návštevy v Turecku. Putin v pondelok vyhlásil, že Moskva nie je schopná realizovať výstavbu plynovodu bez súhlasu Bulharska. Sofia na začiatku júna pozastavila na žiadosť Európskej komisie prípravné práce na plynovode v reakcii na marcovej pripojenie ukrajinského Krymu k Rusku.

Maďarský premiér Viktor Orbán v piatok obvinil Brusel zo sabotovania projektu. Maďarsko, podobne ako Rakúsko, Srbsko či Bulharsko, vnímalo South Stream ako spôsob, ako zabezpečiť dodávky plynu v prípade narušenia tranzitu cez Ukrajinu. Putin podľa nedeľňajšej správy Kremľa rokoval o energetickej spolupráci s vedúcimi predstaviteľmi Maďarska a Srbska.

Miller už v pondelok oznámil, že Rusko sa dohodlo s Tureckom na výstavbe podmorského plynovodu s kapacitou 63 miliárd kubických metrov ročne, teda rovnakou, na akú bol projektovaný plynovod South Stream.

152 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #plyn #Turecko #Gazrom