S ruskou ropou na ďalších pätnásť rokov

Slovensko bude môcť využívať ruskú ropu ďalších 15 rokov. Dohodli sa na tom v Moskve zástupcovia slovenského a ruského rezortu hospodárstva.

08.12.2014 09:00
debata (16)
Minister hospodárstva Pavol Pavlis (vľavo) a... Foto: SPUTNIK/VLADIMIR ASTAPKOVICH
Pavol Pavlis, Alexander Novak Minister hospodárstva Pavol Pavlis (vľavo) a ruský minister energetiky Alexander Novak podpísali dohodu o dodávkach ropy.

Slovensko na základe tejto rámcovej dohody bude mať k dispozícii šesť miliónov ton ropy ročne. Rovnaké množstvo má ísť cez slovenské územie do ďalších európskych krajín. Sto percent z objemu pre Slovensko potrebuje súkromná spoločnosť Slovnaft, ktorá je súčasťou maďarskej skupiny MOL. Podpísaná rámcová dohoda krajinu k ničomu nezaväzuje. Má byť akýmsi podkladom pre dohody súkromnej spoločnosti.

„Tak ako bola doteraz uzatvorená zmluva, ktorá končí 31. decembra tohto roka, tak opäť uzatvárame ďalšiu na pätnásťročné obdobie,“ opisuje hovorkyňa rezortu hospodárstva Miriam Žiaková. Hlavným dôvodom je podľa ministerstva spokojnosť s dlhodobou spoluprácou. „Rusko je stabilný dodávateľ, s ktorým máme spoluprácu a v tejto spolupráci pokračujeme,“ dodáva.

Ropu kúpiť nemusíme, ale môžeme

Súčasťou rámcovej dohody však nie je ani cena a krajinu ani k ničomu nezaväzuje. Cenu si dohodne súkromná spoločnosť. „Nemusíme kúpiť, keď nechceme, ale môžeme,“ spresňuje Miriam Žiaková. „Vláda Slovenskej republiky nekupuje žiadnu ropu, kupuje ju Slovnaft a súvisí s technologickým vybavením spoločnosti,“ hovorí aj Karel Hirman, ktorý bol v minulosti predsedom dozornej rady spoločnosti Transpetrol. Táto štátna firma prepravuje ropu cez Slovensko.

Slovnaft však nevidí dôvod, prečo by ruskú ropu nechcel. Spoločnosť investovala do technického vybavenia, ktoré skonštruovali presne na typ ruskej ropy Ural, od roku 2000 vyše miliardy eur. Ruská ropa Ural sa v súčasnosti obchoduje približne na rovnakej úrovni ako ropa z trhov v západnej Európe Brent, napriek tomu, že približne pred desiatimi rokmi bola lacnejšia.

„V rafinérii Slovnaft sú technológie vybudované na ruský štandard. Vedia ju maximálne zhodnotiť. Premeniť na vysokokvalitné produkty, následne benzín a naftu,“ dodáva Karel Hirman. „Vďaka technológii vieme z jedného litra ropy získať až 8,5 deci benzínu a nafty. Zvyšok tvoria výrobky s menšou pridanou hodnotou ako vykurovací olej alebo asfalt,“ uvádza hovorca spoločnosti Slovnaft Anton Molnár.

Ropa sa na Slovensko v súčasnosti prepravuje ropovodom Družba cez Bielorusko a západnú časť Ukrajiny. V prípade potreby existuje aj ropovod Adria, ktorý ide z Chorvátska. Adria sa začína v chorvátskom prístave Omišajľ, pokračuje cez Chorvátsko a Maďarsko a po prekonaní 606 km prechádza na územie Slovenska a na Družbu sa napája v Šahách. Denná spotreba ropy na Slovensku je 70 000 barelov.

Novak: Problémy s plynom vyriešime

Okrem ropy zástupcovia Slovenska v Moskve preberali aj otázky dodávok plynu. Minister hospodárstva Pavol Pavlis sa počas svojej pracovnej návštevy znova pýtal ruského ministra energetiky Alexandra Novaka na dôvody krátenia dodávok plynu, ktoré stále eviduje Slovenský plynárenský priemysel.

„Chcel by som sa vrátiť na Slovensko s dobrou správou. Keď sme tu boli naposledy, dali ste prísľub, že budete u šéfa Gazpromu osobne intervenovať. Uviedli ste, že krátenie dodávok plynu spôsobujú technické problémy a plnenie zásobníkov a nerád by som sa vrátil s tým, že teraz sú to dôvody politické. Verím, že nie sú a že na úrovni ministrov nájdeme riešenie,“ povedal podľa agentúry SITA svojmu ruskému kolegovi na stretnutí Pavlis.

Ruský minister Novak reagoval, že sa na problém pýtal v Gazprome. „Blíži sa chladné obdobie, pracujeme na napĺňaní zásobníkov s cieľom zabezpečiť kontinuálne dodávky plynu pre európskych odberateľov v zimných mesiacoch. Mám informácie, že SPP a Gazprom sa stretávajú a rokujú, aby sa dohodli na spolupráci a podľa mojich informácií sa do konca roka ešte stretnú. Budem opätovne opakovane kontaktovať a informovať šéfa Gazpromu a sľubujem, že vyviniem maximálne úsilie pre vyriešenie situácie,“ povedal Novak.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Slovensko #Rusko