Nízka cena ropy zaútočila na hodnotu akcií

Európske akciové trhy majú za sebou týždeň, počas ktorého akcie výrazne strácali. Nízke ceny ropy znepokojili aj americký trh.

13.12.2014 08:40
fondy, podielový, podielové, burza, akcie,... Foto:
debata (8)

Západoeurópske akcie v piatok prudko klesli a za celý týždeň utrpeli najhlbšiu stratu za tri a pol roka. Európske burzy zrážali akcie energetického sektora, ktoré klesajú pod vplyvom prehlbujúceho sa poklesu cien ropy.

Široký západoeurópsky index STOXX Europe 600 za týždeň stratil 5,8 percenta, čo bol jeho najprudší pokles od polovice roka 2011. Hodnota šiestich stoviek firiem tohto indexu klesla o zhruba 524 miliárd dolárov, čo predstavuje viac ako dvojnásobok ročného výkonu gréckej ekonomiky, uviedla agentúra Reuters.

Index FTSEurofirst 300 v piatok stratil 2,8 percenta na 1321,66 bodu a za týždeň klesol o šesť percent. Odborový index energetického sektora sa prepadol o 3,5 percenta. Severomorská ropa Brent stráca od začiatku týždňa zhruba desať percent a je asi 45 percent pod tohtoročným júnovým maximom.

„Po takom zlom týždni sa v závere ani nedostavilo oživenie. Trh desí, že ropa nemôže nájsť dno,“ povedal agentúre Reuters obchodník Saxo Bank Pierre Martin.

Cena ropy trápia aj americký trh

Americké akcie v závere týždňa podľahli tlaku prehlbujúceho sa poklesu cien ropy a ich hlavné indexy zostúpili na dvojmesačné minimá. Celotýždenný pokles bol prvý po siedmich týždňoch vzostupu a pre širší trh to bola najhlbšia strata za viac ako dva a pol roka.

Index Dow Jones v závere dňa klesol o 1,79 percenta na 17 280,83 bodu. Širší index S&P 500 oslabil o 1,62 percenta na 2002,34 bodu. Úhrnný index technologického trhu Nasdaq uzavrel na 4653,60 bodu so stratou 1,16 percenta.

Za celý týždeň prišiel Dow Jones o 3,8 percenta, čo bol jeho najhlbší pokles od novembra 2011. S&P stratil 3,5 percenta, najviac od mája 2012, a Nasdaq oslabil o 2,7 percenta.

Trh po trojdňovom poklese vo štvrtok oživil vďaka optimistickým správam z domácej ekonomiky, ku koncu dňa ho ale začal oslabovať zostup americkej ropy pod hranicu 60 dolárov za barel. V piatok prepad ropy pokračoval a jej ceny strácajú z júnových maxím už 45 percent.

Pád ropy zrážal akcie ropných spoločností. Energetický index S&P klesol o 1,3 percenta a od začiatku roka stráca asi 16 percent. Klesali aj akcie výrobcov priemyselných materiálov, ktoré oslabili najnovšie správy z čínskej ekonomiky.

Priaznivé údaje z ekonomiky trh zo strát nevytiahli. Výrobné ceny klesli v novembri viac, než sa čakalo, čo naznačuje, že centrálna banka nebude musieť uvažovať o skorom zvyšovaní úrokových sadzieb. Jeden z indexov spotrebiteľskej dôvery stúpol na začiatku decembra na osemročné maximum, čo je dobrou predzvesťou pre spotrebiteľské výdavky. Sektor spotrebného tovaru bol jedným z mála, ktoré vykázali mierny rast.

Dolár na devízovom trhu oslabil voči euru aj jenu, neskôr sa mu ale vďaka priaznivým štatistikám z americkej ekonomiky podarilo časť strát zmazať. Kvôli poklesu cien ropy oslabovali takzvané komoditné meny, ako je nórska koruna a kanadský dolár.

Euro voči doláru ku koncu dňa spevnilo o 0,3 percenta na 1,2450 USD. Dolár voči jenu zmazal všetky straty a skončil bezo zmeny na 118,65 JPY.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #akcia