Medvedev: Ukrajina možno nikdy nevstúpi do EÚ

Posun bližšie k EÚ nie je pre Ukrajinu všeliekom a pre ekonomické väzby Kyjeva s Moskvou bude znamenať veľké straty. Pre pondelkové vydanie denníka Nezavisimaja Gazeta to vyhlásil ruský premiér Dmitrij Medvedev.

15.12.2014 14:20
debata (273)

Podľa jeho slov Rusko poskytovalo Ukrajine v rámci dohôd dlhé roky veľkorysé podmienky, vzťah oboch krajín však teraz podľa Medvedeva bude založený na čisto „racionálnom a pragmatickom“ základe, ktorý bude na prvé miesto klásť ruské záujmy.

„Nebudeme dlhšie podporovať ukrajinskú ekonomiku. Je to pre nás záťaž a úprimne povedané, sme z toho unavení,“ uviedol Medvedev. Podľa neho Ukrajina čelí možnému ekonomickému a sociálnemu kolapsu, pričom je EÚ opatrná s poskytovaním ďalšej pomoci Ukrajine.

Ruský premiér zároveň obvinil EÚ z neokoloniálneho prístupu k Ukrajine. Medvedev ďalej vyhlásil, že Ukrajina má problém spĺňať európske priemyselné štandardy a keď v roku 2015 vstúpi do platnosti asociačná dohoda, domáce produkty nahradí kvalitnejšia európska produkcia. Zároveň uviedol, že sa môže stať, že Ukrajina sa nikdy nestane členskou krajinou EÚ a bude len čakateľom.

273 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #Ukrajina