V prímestských a diaľkových autobusoch ubúdajú cestujúci

Počet cestujúcich v prímestskej autobusovej doprave, objednávanej a dotovanej krajmi, sa po zavedení bezplatnej prepravy vo vlakoch pre študentov a dôchodcov od 17. novembra znížil priemerne o 2 %.

15.12.2014 17:41
debata

Ako v pondelok informoval Zväz autobusovej dopravy (ZAD) na základe údajov od prepravcov, v nedotovanej diaľkovej autobusovej doprave ubudlo v priemere 10 % pasažierov, ale niektoré autobusové spoločnosti na linkách zaznamenali zníženie počtu cestujúcich až o 20 %.

Pokles cestujúcich v prímestských autobusoch podľa autobusárov zatiaľ nie je výrazný, ale dopady sú rôzne v jednotlivých krajoch. Najväčšie zníženie počtu ľudí v prímestských autobusoch zaznamenali v Prešovskom kraji. „V Prešovskom kraji sme na niektorých linkách zaznamenali úbytok cestujúcich až do 8,8 %. Na iných linkách evidujeme zníženie počtu cestujúcich na úrovni okolo 2,5 %,“ uviedol generálny riaditeľ SAD Prešov, a.s. Jozef Kičura. Najmenšie dopady opatrenia vlády na bezplatné vlaky pocítili dopravcovia v prímestskej doprave v Žilinskom, Trenčianskom a Banskobystric­kom kraji.

V diaľkovej autobusovej doprave sa počet cestujúcich znížil na celom Slovensku. Rušenie niektorých spojov diaľkovej dopravy je podľa ZAD len otázkou času. Spoločnosť SAD Prievidza, a.s. 14. decembra skončila prevádzku diaľkovej linky medzi Prievidzou a Bratislavou. „Naša diaľková doprava je dlhodobo na pokraji prežitia. Po zatvorení linky sa vodičov pokúsime umiestniť v inom druhu dopravy, aby sme ich nemuseli prepustiť,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti Michal Danko.

ZAD zdôraznil, že pri každodennom cestovaní do práce a školy majú autobusy nenahraditeľnú úlohu. „Cestujúci budú veľmi opatrne zvažovať, či a ako zmenia svoj spôsob prepravy napriek finančným stimulom. Potvrdzuje sa výsledok prieskumu vykonaného v októbri 2014 ešte pred zavedením opatrenia (na bezplatné vlaky), na vzorke 12 tisíc obyvateľov,“ uviedol zväz. „Nevyhnutnosťou je teda podpora verejnej hromadnej dopravy ako celku, pri precíznom zvažovaní konkrétnych zásahov v jednotlivých mikroregiónoch. Zväz autobusovej dopravy očakáva, že percento poklesu postupne narastie,“ dodal. Zväz autobusovej dopravy opäť vyhodnotí situáciu v januári 2015 a prijme opatrenia v závislosti od jej vývoja.

Zväz autobusovej dopravy združuje šestnásť najvýznamnejších spoločností poskytujúcich výkony vo verejnom záujme v autobusovej doprave pre samosprávne kraje. Autobusové spoločnosti v minulom roku previezli takmer 190 miliónov cestujúcich a najazdili vyše 206 miliónov kilometrov. Z celkového počtu okolo 3 550 autobusov je takmer tisíc nových s výrobou v rokoch 2010 až 2014. Spoločnosti pravidelne investujú do modernizácie a bezpečnosti vozidiel a komfortu autobusových staníc. Zo súkromných zdrojov bolo na Slovensku v poslednom období zrekonštruovaných alebo novo postavených 29 autobusových staníc.

debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #autobusy #bezplatné vlaky