Rubeľ zažíva katastrofu: euro stálo 100 rubľov, dolár 80

Ruská mena zažíva v utorok druhý deň voľného pádu a jej kurz prekročil hranicu 80 rubľov za dolár. Ku konci obchodovania skorigovala pod hranicu 70 rubľov za dolár. Podle hovorcu ruského prezidenta Vladimira Putina sú za pádom rubľu najmä "emócie a špekulatívna nálada"

16.12.2014 14:31 , aktualizované: 20:32
Rubeľ, ekonomika, kurz Foto: ,
Elektronická tabuľa na budove zmenárne v centre Moskvy informuje o aktuálnych kurzoch. Rubeľ tento týždeň padá najrýchlejším tempom od finančnej krízy v Rusku roku 1998.
debata (1177)

Nočný zásah centrálnej banky, ktorá na pondelkový prepad o viac než desať percent reagovala prudkým zvýšením úrokových sadzieb, pomohol rubľu len dočasne. Rubeľ tento týždeň padá najrýchlejším tempom od finančnej krízy v Rusku v roku 1998.

Rubeľ začal v utorok obchodovanie vzostupom voči doláru o deväť percent na 58,60 RUB/USD, čoskoro ale obnovil prudký zostup. Popoludní SEČ prekonal prvýkrát hranicu 70 rubľov a o zhruba hodinu neskôr už bol nad 80 rubľov s dennou stratou asi 18 percent. Voči euru sa prvýkrát prehupol cez hranicu 100 rubľov. Od začiatku roka rubeľ stráca viac ako 50 percent a jeho pád zráža nadol ceny ruských akcií a dlhopisov.

Prečítajte si komentár Mariána Repu Na ťahu je Putin.

Prepad kurzu rubľa už donútil občanov Ruska urýchliť nákupy dovážaného tovaru, ktorého ceny sa každým dňom zvyšujú. Podľa agentúry AP tak idú teraz na odbyt najmä spotrebiče, napríklad chladničky, ale aj autá z dovozu.

Zvýšenie sadzieb nestačilo

Podľa analytikov sa ukazuje, že zásah centrálnej banky, ktorá zvýšila základnú sadzbu o 6,5 percentu­álneho bodu na 17 percent, na trh neúčinkoval. Na rad by tak podľa nich mali prísť radikálnejšie kroky, ktoré by ukončili paniku na trhu. Potvrdil to aj viceguvernér centrálnej banky Sergej Švecov, ktorý uviedol, že banka je pripravená zaviesť ďalšie opatrenia na stabilizáciu trhov.

„Centrálnej banke sa bude len veľmi ťažko stabilizovať rubeľ v situácii, keď pokračuje výpredaj na ropnom trhu,“ uviedol podľa agentúry Reuters Vladimir Miklaševskij z Danske Bank. Cena ropy Brent v utorok prvýkrát za päť a pol roka zostúpila pod 60 dolárov za barel a zo svojho júnového maxima stráca už takmer 50 percent.

Ruské firmy sú schopné splácať dlhy

Guvernérka centrálnej banky Elvira Nabiullinová v utorňajšom televíznom rozhovore uviedla, že oslabovanie rubľa je pre ekonomiku signálom, aby sa prispôsobila novej situácii, keď prudko klesajú ceny ropy a Rusko postihujú západné sankcie. Dodala ale, že centrálna banka je pripravená koordinovať svoje kroky s vládou.

Zvýšením sadzieb chce centrálna banka podľa guvernérky obmedziť negatívne dopady slabého kurzu rubľa na ekonomiku. Nabiullinová tiež povedala, že ruské firmy budú aj v situácii podstatne slabšieho rubľa schopné splácať svoje zahraničné dlhy.

Banka s tiež snaží obmedziť infláciu a povzbudiť obyvateľov k ukladaniu rubľov na úročené účty. Nabiullinová však nepredpokladá, že by zvýšenie úrokových sadzieb malo okamžitý vplyv na hodnotu rubľa.

Ruský premiér Dmitrij Medvedev v utorok o finančnej a hospodárskej situácii krajiny rokoval s poprednými predstaviteľmi vlády a centrálnej banky. Minister hospodárskeho rozvoja Alexej Uljukajev podľa agentúry RIA Novosti po stretnutí uviedol, že zvýšenie sadzieb prišlo príliš neskoro. Dodal, že na stretnutí sa rokovalo o opatreniach na stabilizáciu finančných trhov. Predmetom rokovania vraj ale nebola regulácia pohybu kapitálu.

Trhy panikária

Rubeľ od začiatku roka padá kvôli ukrajinskej kríze a k nej sa počas roka pripojil prepad cien ropy spolu s prehlbovaním západných sankcií voči Moskve za jej prístup k Ukrajine. Podľa analytikov ale išli v pondelok racionálne úvahy bokom a trh zachvátila číra panika. Tú priživujú dohady o návrate Ruska k mimoriadnemu režimu z roku 1998, keď rýchly pád rubľa prinútil Rusko k vyhláseniu platobnej neschopnosti.

Stabilita meny patrila donedávna k hlavným úspechom Putinovej vlády, tohtoročný prepad rubľa ale oživuje spomienky na menovú krízu pred 16 rokmi. Rok pred Putinovým nástupom k moci vtedy pád rubľa a štátny bankrot viedol k uzatváraniu bánk a strate úspor obyvateľstva.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #rubeľ