Krach Ruska môže prísť nečakane

Ruská mena v utorok po prvý raz vo svojej histórií oslabila na 80 rubľov za dolár a 100 rubľov za euro. Rubeľ od oslabovania nezachránilo ani zvýšenie základnej úrokovej sadzby o 6,5 percentuálneho bodu na 17 percent.

17.12.2014 17:23
Rusko, rubeľ, ekonomika, Moskva Foto: ,
Ľudia pred zmenárňou v Moskve. Ruský rubeľ od začiatku roka stratil voči doláru približne polovicu svojej hodnory.
debata (384)

Ani ponuka vysokých úrokov tak investorov nedokázala presvedčiť na nákup ruskej meny. Po zavedení tvrdých ekonomických sankcií sa tak nad Ruskom čoraz viac začína vznášať hrozba krachu. O súčasnej situácii v Rusku sa denník Pravda rozprával s hlavným analytikom ČSOB banky Marekom Gábrišom.

Marek Gábriš
marek gabris Marek Gábriš

Čo stojí za súčasným prudkým prepadom rubľa?
Je to súbeh viacerých okolností. Ruská ekonomika začala spomaľovať ešte pred zavedením sankcií. Konflikt na Ukrajine naštrbil dôveru investorov, ktorí začali z Ruska vo veľkom sťahovať kapitál, čím odštartovali prepad ruských akciových trhov. Čím viac strácali ruské firmy na hodnote, tým sa zvyšoval tlak na oslabovanie ruského rubľa. Rubeľ navyše môžeme považovať za komoditnú menu naviazanú na cenu ropy. Cena čierneho zlata sa od druhej polovice roka prepadla o 40 percent a ďalej klesá. Ruskú ekonomiku ku dnu tlačia aj geopolitické sankcie a všetky spomínané okolnosti stoja za súčasným prepadom rubľa.

Hrozí ruskej ekonomike krach?
To si netrúfam odhadnúť. Skúsenosti z minulosti však hovoria o tom, že krach prichádza vždy znenazdajky a veľmi rýchlo. Tak to bolo napríklad v prípade pádu americkej banky Lehman Brothers, ktorej krach v roku 2008 odštartoval súčasnú krízu. Aj posledná finančná kríza ruskej ekonomiky v roku 1998 prišla veľmi rýchlo a nečakane. V súčasnosti ruská ekonomika balansuje na hranici recesie a v budúcom roku do nej pravdepodobne spadne.

Prečo nedokázalo oslabovanie ruskej meny zastaviť ani zvýšenie základnej úrokovej sadzby na 17 percent?
Rusku sa stále nedarí obnoviť dôveru nielen západných, ale ani domácich investorov. Aj Slovensko má skúsenosť z 90. rokov, keď vysoké úroky nedokázali zastaviť pád meny. Niečo podobné sa veľmi ľahko môže stať aj Rusku.

Čoho sa môžu bežní Rusi obávať v najbližších dňoch?
Súčasná kríza má zatiaľ charakter menovej krízy, keď sa ruská národná banka snaží vysokými úrokmi a uvoľňovaním devízových rezerv stabilizovať hodnotu rubľa. Momentálne tak Rusov najviac ohrozuje rýchly rast cien. Ak sa nepodarí stabilizovať hodnotu rubľa, hrozí príchod finančnej krízy sprevádzaný rastúcim počtom prevodov peňazí do zahraničných mien, keď čoraz viac ľudí v snahe ochrániť svoje úspory začína vyberať peniaze z bánk. To už je krok od paniky sprevádzanej krachom bánk, prudkým rastom nezamestnanosti a následným skolabovaním celej ekonomiky. Až najbližšie dni ukážu, či Rusko dokáže alebo nedokáže stabilizovať hodnotu svojej meny.

Európska únia sa snaží obnoviť svoj rast práve lacnými peniazmi a základná úroková sadzba je 0,05 percenta. Nemôže byť práve zdvihnutie ruskej základnej úrokovej sadzby na 17 percent posledným klincom do rakvy miestnej ekonomiky?
Vysoké úroky skutočne berú kyslík ruskej ekonomike, lebo firmám predražujú úvery. Na druhej strane, ak chce Rusko fungovať, musí stabilizovať svoju menu, aj za cenu zdvihnutia úrokov. A keď príde k stabilizácii rubľa, bude priestor na znižovanie úrokov.

© Autorské práva vyhradené

384 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #rubeľ