Vláda a polícia idú proti talianskemu Enelu

Taliansky Enel len tak ľahko nepredá 66 percent svojich akcií v Slovenských elektrárňach.

18.12.2014 09:00
slovenske elektrarne, policia, kontrola Foto: ,
Po letnej razii v Slovenských elektrárňach (na fotografii) polícia prišla do podniku aj v utorok 16. decembra 2014.
debata (4)

Taliansky Enel len tak ľahko nepredá 66 percent svojich akcií v Slovenských elektrárňach. Aj keď o akcie prejavili záujem štyria investori z Maďarska, Česka a Číny, kroky slovenskej vlády a polície tender komplikujú.

V stredu štátna Vodohospodárska výstavba podala trestné oznámenie v súvislosti s prevádzkou Vodnej elektrárne Gabčíkovo. Deň predtým polícia opäť vtrhla do Slovenských elektrární a zaujímala sa o Gabčíkovo. Len pred pár dňami pritom vláda zmluvu o prevádzke gabčíkovskej elektrárne z roku 2006 vypovedala. Najväčšiu vodnú elektráreň pritom záujemcovia o 66 percent akcií označovali za najcennejšie aktívum. Je preto možné, že Enelu sa podiel v elektrárňach nemusí podariť predať.

Podľa informácií Pravdy s tým začínajú čoraz viac počítať aj samotní predstavitelia Enelu v elektrárňach a tento scenár vyplýva aj z vyjadrenia premiéra Roberta Fica v stredu. „Nebudeme pomáhať Enelu v predaji podielu v Slovenských elektrárňach, kým nebudú dokončené Mochovce,“ povedal Fico.

Dostavba Mochoviec mešká štyri roky a naposledy elektrárne sľúbili, že tretí blok sa dokončí v roku 2016 a štvrtý v roku 2017. Nedávno vláda ako 34–percentný akcionár súhlasila s navýšením rozpočtu dostavby na 4,6 miliardy eur. Rozpočet bol ešte v roku 2008 stanovený na 2,8 miliardy eur. V prípade gabčíkovskej elektrárne, ktorá je majetkom Vodohospodárskej výstavby, zmluva z roku 2006 umožňuje elektrárňam zdroj prevádzkovať a inkasovať 35 percent z tržieb za predanú elektrinu.

Štát zmluvu vypovedal bez udania dôvodu, čo zmluva umožňuje, ale podľa elektrární z toho vyplýva jasný nárok na odškodné v stámiliónoch eur. O nároku rozhodne zrejme arbitráž vo Viedni. Premiér Fico hneď pri vypovedaní zmluvy pripustil, že ak štát elektrárňam zaplatí, tak nanajvýš toľko, čo by elektrárne na základe 30–ročnej zmluvy tak či tak dostali.

„Nemyslím si, že prípadný súd prehráme, ale ak by sa tak aj stalo, Talianom vyplatíme len tie peniaze, ktoré sme im stopli vypovedaním zmluvy,“ tvrdí premiér Fico.

Podľa štátu Slovenské elektrárne za osem rokov prenájmu zinkasovali 340 miliónov eur. Enel tvrdí, že po odpočítaní nákladov je výnos nižší.

Polícia a vláda hľadajú dôkazy, ktorými by sa kauza Gabčíkovo preniesla do trestnej roviny, čo by mohlo mať vplyv aj na spor o odškodné. Polícia tvrdí, že v utorok hľadala v elektrárňach ďalšie dôkazy. V júli pri razii z vyjadrení z polície a prokuratúry vyplynulo, že v súvislosti s prevádzkou Gabčíkova sa vedie vyšetrovanie vo veci obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a zločinu skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie. Vláda vyčíta Enelu, že elektrárne zanedbávali opravy na Gabčíkove a manipulovali tržby. Elektrárne obe tieto obvinenia odmietajú.

Vodohospodárska výstavba najnovšie podala na Generálnu prokuratúru trestné oznámenie na neznámeho páchateľa v pozícii štatutárneho orgánu spoločnosti Slovenské elektrárne. „Dôvodom tohto kroku bola zmluva o prevádzke Vodnej elektrárne Gabčíkovo so Slovenskými elektrárňami. Štátny podnik vidí v konaní niektorých osôb znaky pokusu o trestný čin podvodu,“ informovala podľa agentúry SITA hovorkyňa podniku Diana Migaľová Baschierová.

Vodohospodárska výstavba tvrdí, že Slovenské elektrárne pri Gabčíkove neplatia zmluvne dohodnutú sumu päť miliónov eur na údržbu. „S týmito nikdy nespochybnenými platbami začali mať elektrárne problémy od septembra 2013, teda približne od dátumu, kedy sa prvýkrát objavili informácie o plánoch talianskej firmy Enel odpredať 66 % akcionársky podiel v Slovenských elektrárňach,“ dodala Migaľová Baschierová.

V prípade piatich miliónov eur ide o tretinu zo sumy, ktorú Vodohospodárska výstavba (VV) platí Slovenskému vodohospodárskemu podniku (SVP). Slovenské elektrárne tvrdia, že všetky dohody plnia.

„Avšak spochybnili sme právo spoločnosti Vodohospodárska výstavba na naše platby za objekty SVP v Gabčíkove v celkovej sume 43 miliónov eur za roky, kedy medzi SVP a VV neexistovala žiadna zmluva,“ reagovala hovorkyňa elektrární Janka Burdová.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Mochovce #Enel