Ruské butiky škrtajú výpredaje, posúvajú objednávanie tovaru

Najväčšie ruské obchody s odevmi pozastavili nákupy nového tovaru kvôli prudkému prepadu kurzu rubľa. Uviedol to v piatok hospodársky denník Kommersant. Dodal, že nákupy zastavili napríklad spoločnosť Inditex, spravujúca siete obchodov značiek Zara, Oysho, Bershka či BNS Group, ktorá má v Rusku na starosti obchody Calvin Klein, Armani, Jeans, Michael Kors a TopShop.

19.12.2014 11:39
Rusko, rubeľ, Moskva Foto: ,
Obchod s odevmi Chanel v Moskve. Prepad rubľa narobil problémy aj módnym značkám.
debata (2)

Riaditeľ BNS Group Denis Bogatyrev uviedol, že jarnú kolekciu mala firma začať odoberať v polovici mesiaca, ale dala si „pauzu“ do prvého týždňa budúceho roka. Podľa Alexandra Saryčeva z firmy Zenden, zásobujúcej obchody s obuvou, niektorí maloobchodníci odmietli už objednaný tovar z Číny.

Podľa riaditeľky Esper Group Darji Jadernej sa pozastavenie nákupov vo finančnom vyjadrení týka asi desatiny ruského textilného trhu.

Podľa denníka Vedomosti opýtaní predajcovia odevov dúfajú, že ku koncu novoročných prázdnin, ktoré sú v Rusku počas prvej januárovej dekády, sa kurz rubľa ustáli a budú môcť plánovať ďalšiu prácu. Zatiaľ sa snažia znížiť škody. Napríklad v regiónoch, kde je kúpna sila obyvateľstva nižšia, žiadajú majiteľa realít o odpustenie prenájmov pre svoje obchody. V Moskve zase predajcovia navrhujú, aby nájom nebol fixný, ale predstavoval istý podiel na obrate.

Firma Bosco di Ciliegi, ktorá v Rusku okrem vlastného športového oblečenia predáva aj značky Armani Collezione, D&G, Emporio Armani, ETRO, Max Mara, Moschino a podobne, zase znížila zľavy poskytované na karty stálych zákazníkov, napríklad z 30 na 15 percent, ale zachovala ceny podľa „starého kurzu“ pred devalváciou rubľa.

„V terajšej situácii tradičné vianočné výpredaje nemajú zmysel, nemožno čakať veľké zľavy,“ konštatoval Alexander Popov, šéf firmy Modnyj kontinent, špecializujúcej sa na lacnejšie oblečenie.

Na druhej strane však v tomto segmente podľa manažérov nemožno ani zvyšovať ceny, na ktoré sú spotrebitelia náramne citliví. Niektoré firmy sa tak snažia znížiť závislosť na dovoze a hľadajú výrobcov v Rusku. V každom prípade možno vraj čakať, že ponuka v budúcom roku nebude tak pestrá ako predtým a ceny budú pravdepodobne vyššie, podľa odhadov o desať až 30 percent.

„Trpia nielen tí, ktorí kupujú tovar v Európe či USA, ale aj v Číne. Problém tkvie v tom, že aj s Čínou sa obchoduje v dolároch, pretože Číňania sú rozčarovaní nespoľahlivosťou rubľa,“ poznamenal denník Komsomolskaja pravda s tým, že poslednou záchranou v danej situácii sa javí už len Uzbekistan, kde šije veľa značiek.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #rubeľ