Slovenka v Petrohrade: Rusi sa obávajú vojny

Obyvateľ Ruska na vidieku sa viac zaujíma o úrodu ako o vývoj kurzu rubľa. Pre denník Pravda to povedala Anna Skorcová – Slovenka, ktorá žije v Petrohrade. Pôsobí v Centre pre rozvoj mimovládnych organizácií.

19.12.2014 12:00
debata (171)

Ako sa zmenil život ľudí po sankciami spustenej obchodnej vojne medzi Západom a Ruskom?
Rusi dnes rozmýšľajú predovšetkým o tom, ako sa vyrieši súčasný konfl ikt so Západom a viac ako pádu ekonomiky či rubľa sa obávajú vojny. Pri tradičných vianočných prianiach vám na rozdiel od iných rokov vinšujú: Len nech nám vydrží mier. Všetko ostatné totiž bude, pokiaľ vydrží zdravie a práca. V predchádzajúcich rokoch sa ľudia katastrofy v podobe vojny vôbec neobávali.

Aké dôsledky má oslabovanie rubľa priamo v Rusku?
Rusko je obrovská krajina. Úplne iný život je v bohatých regiónoch reprezentovaných Moskvou a v chudobnom vnútrozemí. Na súčasnom páde rubľa tak zarobili hlavne firmy, ktoré stihli svoje úspory vymeniť za eurá alebo doláre, čím v niektorých prípadoch až dvojnásobne zväčšili svoj majetok po prepočítaní na ruské ruble. O takýchto prípadoch sa dá dočítať v miestnych novinách. No ľudia žijúci v dedinách chudobného vnútrozemia nie sú nijako závislí od vývoja rubľa voči doláru. Rodiny si totiž stále vedia prilepšiť chovom zvierat či pestovaním rôznych plodín a viac ich zaujíma aktuálna úroda ako vývoj kurzu. Ani u nás v Petrohrade bežní ľudia nijako dramaticky nevnímajú súčasný prepad ruskej meny. Všetko sa aj tak nakupuje v rubľoch, teda viac ako vývoj kurzu je dôležitá výška infl ácie. Rast cien zatiaľ cítiť len pri nákupoch v menších obchodoch, ale obchodné reťazce v podstate od zavedenia sankcií držia nezmenené ceny potravín.

Zákaz dovozu európskych potravín do Ruska neviedol k zdražovaniu?
S cenami potravín sa v obchodoch zatiaľ nič dramatické nedeje. To, čo si pri nákupoch každý všimne, je, že z regálov takmer úplne zmizli potraviny vyrobené v Európskej únii, ktoré boli nahradené mäsom, syrmi či mliekom dovážanými hlavne z Bieloruska, ale aj Ukrajiny. Odvtedy, čo Rusko zakázalo dovoz potravín z Európskej únie, dovoz z Bieloruska stúpol až o 40 percent. Zároveň sa viac aktivovali domáci farmári pôsobiaci v okolí Petrohradu. Nárast produkcie už avizovali aj farmári z Kaliningradskej oblasti. Zákaz dovozu potravín z EÚ tak viedol k podpore domácich farmárov.

Neprepadajú Rusi panike a nesnažia sa minúť všetky ruble predtým, ako by mohlo prísť k ich znehodnoteniu?
Aktuálne je síce viac ľudí v obchodoch, no to súvisí skôr s kupovaním darčekov pod vianočný stromček ako s oslabovaním meny. Podľa informácií z tlače v posledných mesiacoch až o 15 percent vzrástol predaj luxusných automobilov. Toto sa mňa síce vôbec netýka, ale bohatí Rusi sa snažia skorším nákupom ušetriť na kúpe drahého automobilu, vyrobeného v EÚ. Viac peňazí míňajú ľudia nakupujúci hlavne v segmente luxusných tovarov. Stredná trieda sa do míňania peňazí za automobily príliš neženie a skôr sa snaží vytvoriť si nejaké úspory.

Je nejaký vplyv sankcií, ktorý si môže hocikto všimnúť pri prechádzke ulicami?
Každý zbadá veľa skrachovaných cestovných kancelárií. Teraz v zime je tu v Rusku veľmi skoro tma a aj dni sú veľmi pochmúrne. Počas obdobia dvojtýždenných vianočných prázdnin tak veľa ľudí cestovalo do zahraničia za slnkom a morom. Takúto dovolenku si pri súčasnom prepade rubľa môže dovoliť len málokto. Väčšina Rusov tak bude prázdninovať doma v miestnych turistických centrách. Krach cestovných kancelárií sa pritom začal už na jeseň a súčasný pád rubľa ich dorazil. Veľké problémy tiež majú ľudia s hypotékami v eurách a dolároch. Tí pri súčasnom prepade rubľa nie sú schopní splácať svoje dlhy a hrozí im, že prídu o strechu nad hlavou. Ruské banky tak zaviedli špeciálny kurz, čím umožnili ľuďom ako–tak splácať svoje dlhy.

Dosiahne Západ sankciami oslabenie podpory ruského prezidenta Vladimira Putina?
Toto je veľmi zjednodušený pohľad. Ľudia nevidia sankcie ako nástroj na oslabenie moci ruského prezidenta Vladimira Putina. Skôr sa zamýšľajú nad tým, ako v ťažkých časoch podporiť domácich výrobcov a dosiahnuť nižšiu závislosť ruskej ekonomiky od ťažby ropy a plynu. Sankcie nikdy nepomôžu k riešeniu konfl iktu. Je to, ako keď má dieťa zlé známky, remeň možno na pár dní zaberie, no celý rok zaberať nebude. Navyše nikomu sa nepáči, ak mu niekto diktuje, ako má žiť, a sankcie tak vôbec nemusia dosiahnuť zníženie popularity súčasného prezidenta. Aj mimovládny sektor, pre ktorý pracujem, sa snaží o rozvoj demokracie v Rusku formou dialógu a osobne mi je veľmi ľúto, že prišlo k zavedeniu sankcií a politici nedokázali nájsť iné riešenie.

© Autorské práva vyhradené

171 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #rubeľ