Bielorusko bude žiadať poplatok 30 % za nákup zahraničných mien

Bieloruská centrálna banka uvalí poplatok vo výške 30 percent na všetok nákup zahraničných mien uskutočnený firmami i jednotlivcami. Dôvodom je menová kríza v Rusku, ktoré je hlavným obchodným partnerom Bieloruska, uvádza sa v piatkovom vyhlásení banky.

19.12.2014 13:16
debata (4)

Banka dodala, že prijala množstvo opatrení, ktorých cieľom je zabrániť vzniku negatívnych trendov na bieloruskom menovom a finančnom trhu. Je medzi nimi aj požiadavka, aby domáce firmy predali na miestnom trhu až 50 percent svojich príjmov v cudzej mene. Doteraz museli firmy predať 30 percent týchto príjmov, napísala agentúra Reuters.

Internetový server sputniknews.com upozornil, že bieloruský prezident Alexander Lukašenko už vo štvrtok oznámil, že obchod s Ruskom by mal byť určovaný v tvrdých menách, pretože kvôli prepadu ruského rubľa je teraz pre bieloruské podniky stratový. S Ruskom je spojených viac než 50 percent vývozu z Bieloruska. Do Ruska sa vyvážajú hlavne stroje, nákladné autá a traktory. Zhruba 92 % týchto obchodov je v rubľoch, od začiatku tohto roka však ruský rubeľ voči doláru oslabil už o takmer 50 percent.

„Budeme obchodovať v dolároch, nie rubľoch. Mali sme už dávno požadovať od Ruska, aby nám platilo v tvrdej mene,“ vyhlásil Lukašenko. Podľa neho by mali ruskí klienti platiť za bieloruský tovar v dolároch alebo v rubľoch podľa výmenného kurzu aktuálneho v deň transakcie. Poznamenal tiež, že ruský obchod s ropou a plynom je uskutočňovaný v dolároch.

Sputniknews upozornil, že Lukašenkova výzva môže byť spojená aj s nedávnym zákazom dovozu potravín z EÚ do Ruska. Bielorusko dováža potraviny z EÚ a potom ich reexportuje do Ruska ako svoje vlastné.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #bielorusko #rubeľ