Kyjev zatiaľ bude bez peňazí z MMF, misia odišla bez dohody

Misia Medzinárodného menového fondu (MMF) pokročila v rokovaniach s Ukrajinou, na uvoľnení ďalšej splátky dohodnutého úveru sa ale nedohodla. Vyplýva to z piatkového oznámenia šéfa misie Nikolaja Gueorgujeva. Do Kyjeva sa podľa neho zástupcovia fondu vrátia k novým rokovaniam v januári.

19.12.2014 16:37
debata (59)

„Zistili sme, že ukrajinské úrady sa odhodlanejšie pripravujú na širokú a komplexnú diskusiu o stabilizácii a reforme ekonomiky,“ uviedol Gueorgujev. „V tomto kontexte sme podstatne pokročili vo vzájomnom pochopení priorít pre budúce rokovania,“ dodal.

Ukrajina už v rámci dohodnutého programu od menového fondu dostala v dvoch tranžiach 4,6 miliardy dolárov a rada by čo najrýchlejšie získala ďalšiu časť pomoci v hodnote 2,7 miliardy dolárov. MMF schválil dvojročný záchranný program pre Ukrajinu koncom apríla.

Program pomoci má odvrátiť hroziaci kolaps ukrajinskej ekonomiky. Začiatkom septembra MMF upozornil, že Ukrajina by mohla potrebovať dodatočnú pomoc v objeme až 19 miliárd dolárov, ak bude konflikt na východe krajiny pokračovať aj v budúcom roku.

Ukrajina je teraz podľa analytikov na prahu platobnej neschopnosti a je možné, že bude musieť prikročiť k reštruktura­lizácii štátneho dlhu. Jej devízové rezervy sa od začiatku roka kvôli splátkam dlhu za ruský plyn a podpore domácej meny znížili na polovicu. Podľa Európskej únie v programe hospodárskej pomoci pre Ukrajinu chýba asi 15 miliárd dolárov.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Ukrajina