Rakúsky kancelár: Nevidím dôvod oslavovať úspech sankcií voči Rusku

Rakúsky kancelár Werner Faymann sa opäť vyslovil proti sprísneniu európskych sankcií voči Rusku a kritizoval tie krajiny Európskej únie, ktoré presadzujú ich pritvrdenie.

21.12.2014 07:38
debata

Kolaps ruskej ekonomiky, ku ktorému môžu sankcie prispieť, by nebol pre EÚ ničím, čo by mohla vítať, povedal Faymann v nedeľňajšom vydaní denníka Österreich.

„Nemôžem schvaľovať eufóriu, ktorú v EÚ mnohí prejavujú nad úspechom sankcií voči Rusku. Nevidím absolútne žiadny dôvod na oslavy. Neviem, prečo by sme mali byť radi, keď sa ruská ekonomika zrúti,“ povedal Faymann. Kancelár už minulý mesiac vystúpil proti ďalším sankciám a vyslovil sa pre to, aby sa kríza na Ukrajine riešila rozhovory s účasťou Ruska.

„Podrezávali by sme si konár, na ktorom sedíme, keby sme vztýčili novú stenu voči ruskej ekonomike,“ povedal šéf rakúskej sociálnej demokracie a predseda koaličnej vlády podľa poznámok, ktoré denník zverejnil už v sobotu. Faymannov hovorca agentúre Reuters potvrdil autentickosť jeho slov.

Faymann povedal, že keď nedávno hovoril s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, vyzval ho k mierovým rokovaniam. „Musíme posilniť svoju neutrálnu úlohu a presadzovať vyjednávania o mieri,“ povedal kancelár.

Rakúsko je ohľadom sankcií od začiatku zdržanlivé, sčasti kvôli tradične dobrým hospodárskym vzťahom s Ruskom. Na Rusku a východnej Európe je silne závislé množstvo rakúskych firiem a napríklad väčšina ziskov bankového domu Raiffeisen Bank International pochádza z Ruska. Akcie Raiffeisen tento týždeň zažili dramatický prepad, ktorý súvisel s eskalujícou stratou hodnoty ruského rubľa.

EÚ vo štvrtok oznámila už skôr avizované pritvrdenie sankcií súvisiacich s ruskou anexiou Krymu, Moskva tento krok označila za „ďalšie konfrontačné rozhodnutie“. Počas piatkového summitu EÚ nový predseda Európskej rady Donald Tusk vyzval na pokračovanie politiky tvrdej ruky voči Rusku.

EÚ a USA po vypuknutí ukrajinskej krízy zaviedli voči Rusku postupne niekoľko druhov sankcií. Ruský prezident Vladimir Putin tento týždeň povedal, že sankcie prispeli asi 25 až 30 percentami k terajším hlbokým ekonomickým ťažkostiam jeho krajiny.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Rusko #sankcie