SPP dostáva naďalej o 40 % plynu menej

Nedávna krátkodobá radosť zástupcov SPP, keď ohlásili postupné zlepšovanie situácie s dodávkami plynu sa vracia do takmer pôvodného stavu.

21.12.2014 16:56
debata (50)

SPP naďalej dostáva z Ruska približne o 40 % plynu menej. Dominantný dodávateľ plynu pre domácnosti a priemyselný sektor tak má štvrtý mesiac po sebe menej komodity, ako si objednáva.

„Absolvoval som dvakrát počas dvoch mesiacov rokovanie s mojím ruským partnerom, ministrom energetiky Alexandrom Novakom. Bol som ubezpečovaný, že ruská strana si plní zásobníky, preto je to krátenie. Pred dvoma týždňami som opäť avizoval túto otázku a na môj veľký nátlak minister otvorene povedal, že nemá dosah na Gazprom, aby zmenil túto situáciu. Z tohto pohľadu to dnes vyhodnocujem ako politické riešenie,“ skonštatoval v piatok minister hospodárstva Pavol Pavlis.

Zároveň však zhodnotil, že za súčasného stavu je dominantný dodávateľ schopný zásobovať domácnosti a priemyselný sektor do mája.

„Samozrejme, aj na vláde som prezentoval materiál, ktorý by hovoril o krízových stavoch. V prípade výpadku na mesiac, na tri mesiace, na šesť mesiacov. Tie testy boli robené v septembri. Dnes sme v decembri, to znamená, my sme dnes pripravení zásobiť Slovensko plynom bez problémov do mája,“ povedal Pavol Pavlis.

Šéf SPP Štefan Šabík pripomenul, že zmluva s Gazpromom pozná kompenzačný mechanizmus, ktorý si dominantný dodávateľ plynu uplatňuje. Čo má byť obsahom týchto kompenzácií, však neprezradil.

„Ja by som o tom nerozprával, je to časť zmluvy,“ skonštatoval Štefan Šabík. Zástupca SPP a Gazpromu pritom komunikujú.

„My sme v každodennom kontakte, komunikujeme s nimi, tie rokovania bývajú asi dva až tri za mesiac,“ dodal Štefan Šabík.

Slovenský plynárenský priemysel naplnil zásobníky na konci októbra. Chýbajúci objem plynu mimoriadne nakúpil na spotových trhoch, na posledný kvartál tohto a prvý kvartál budúceho roku. Podpísali aj kontrakt „navyše“ na dva milióny kubíkov plynu denne so spoločnosťou E.ON Global Commodities.

SPP eviduje nižšie dodávky plynu z Ruska od začiatku septembra tohto roka. Najprv išlo o krátenie dodávok plynu na úrovni 10 percent, potom 25 percent, neskôr až o 50 percent. Situácia sa vyhrotila po tom, ako zo slovenskej strany začala Ukrajina dostávať plyn reverzným tokom napriek výhradám Moskvy. Odôvodnenie nižších dodávok sa rôznilo. Menší ako žiadaný objem plynu okrem Slovenska pocítilo aj Poľsko či Maďarsko. Ruská strana ako dôvod uvádzala napĺňanie ruských podzemných zásobníkov plynu.

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #SPP