Ropy bude naďalej prebytok

Arabskí členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) v nedeľu opäť bránili novembrové rozhodnutie zachovať ťažbu v rámci kartelu napriek prudko klesajúcim cenám ropy.

22.12.2014 09:23
debata (5)

Zástupcovia Saudskej Arábie, Spojených arabských emirátov (SAE) a ďalších krajín na ropnej konferencii v Abú Zabí vyzvali ostatné producentské štáty na lepšiu spoluprácu a apelovali, aby svoju ťažbu v záujme stabilizácie zdroja nezmenili.

Rozhodnutie kartelu poslalo ceny ropy k súčasným hodnotám nad 60 dolárov za barel, kým v lete ešte ropa stála 115 dolárov. OPEC neznížil ťažbu napriek tomu, že USA otvorili bridlicové ložiská a prebytok suroviny poslal cenu dole. Navyše ani Rusko ťažbu neznížilo. Práve Rusko najviac dopláca na to, že ropa je lacná. Krajina, ktorá čelí aj sankciám EÚ za svoj postoj k bojom na Ukrajine, absolvovala pád vlastnej meny o polovicu a hrozí jej devalvácia a dokonca za určitých okolností aj bankrot. Ruský prezident Vladimir Putin to odmieta. Problémy vidí ako dôsledok pádu cien ropy a politiky Západu. OPEC však tvrdí, že ťažbu nezníži pre obavy, že iné krajiny by sa dostali na uvoľnené trhy.

OPEC minulý mesiac rozhodol, že ponechá svoj celkový limit na ťažbu ropy bez zmeny na 30 miliónoch barelov za deň.

Saudskoarabský minister ropného priemyslu Ali Nuajmí uviedol, že terajší pád cien podporí svetové ekonomiky a dopyt po rope, čo povedie k oživeniu zdrojov. „Som presvedčený, že situácia na ropnom trhu sa zlepší,“ povedal Nuajmí podľa agentúry Reuters. Vyzerá to tak, že ropa by mohla byť teraz lacná dlhodobejšie. Podobné vyjadrenia by mohli ceny poslať ešte nižšie. Cena ropy sa pritom v piatok, naopak, posilnila približne o 5 %, čo je najvýraznejší nárast za obdobie zhruba dvoch rokov. Ceny ropy počas minulého týždňa klesli najnižšie od roku 2009 a piatkový nárast bol považovaný za dočasný.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #palivá #OPEC