Francúzska firma Alstom vyfasovala v USA rekordnú pokutu

Francúzska strojárska firma Alstom zaplatí pokutu 772 miliónov dolárov, aby sa zbavila obvinenia z korupcie úradníkov kvôli zákazkám v krajinách zahrňujúcich Indonéziu, Saudskú Arábiu a Egypt. Obvinenia vzniesli americké úrady. Je to najvyššia pokuta, akú kedy Spojené štáty uložili podnikom za porušenie zahraničných protikorupčných zákonov, napísala agentúra Reuters.

22.12.2014 21:51
Alstom Foto: ,
Alstom
debata (28)

Americké ministerstvo spravodlivosti vinilo francúzsku firmu z toho, že podplácala vládnych predstaviteľov, aby získala zákazky v krajinách zahrňujúcich Indonéziu, Saudskú Arábiu a Egypt.

Divíziu Alstom a dvoch zamestnancov v pondelok obvinil z podplácania úradníkov aj britský úrad SFO, ktorý vyšetruje závažné prípady podvodov a korupcie. K údajnej korupcii vraj dochádzalo od roku 2002 počas nasledujúcich zhruba ôsmich rokov.

Divízia pre výrobu elektrárenských turbín bola pod ohromným tlakom, sčasti kvôli vyšetrovaniu možnej korupcie, ale aj kvôli prepadu zákaziek a finančným ťažkostiam. Alstom sa v júni dohodol na predaji väčšiny energetickej divízie americkému koncernu General Electric Company. Transakcia má tomuto dôležitému francúzskemu podniku umožniť zamerať sa skôr na svoju menšiu dopravné divíziu, ktorá vyrába napríklad rýchlovlaky TGV.

28 debata chyba