Ekonomika USA rástla raketovým tempom

Ekonomika Spojených štátov v treťom štvrťroku stúpla o päť percent, čo je najrýchejšie tempo za posledných 11 rokov. Oznámilo to v piatok ministerstvo obchodu USA. Opravilo tak svoj predchádzajúci odhad, podľa ktorého sa rast spomalil na 3,9 percenta zo 4,6 percenta v druhom štvrťroku.

23.12.2014 19:43
debata (188)

Výsledok revízie je príjemným prekvapením pre analytikov, ktorí podľa prieskumu agentúry Reuters predpokladali, že ministerstvo odhad hospodárskeho rastu v treťom štvrťroku zvýši len na 4,3 percenta.

Americké akcie reagovali na správu rastom, najsledovanejšie Dow Jonesov index tak prvýkrát v histórii prekročil hranicu 18 000 bodov. Hore zamieril takisto americký dolár.

Väčšina ekonómov podľa agentúry AP očakáva, že vo štvrtom štvrťroku hospodársky rast spomalí na približne 2,5 percenta. V celom budúcom roku však ekonómovia počítajú s rastom okolo troch percent, čo by predstavovalo najrýchlejšie tempo od roku 2005.

Priaznivé hospodárske vyhliadky podľa agentúry Reuters podporujú očakávania, že americká centrálna banka (Fed) začne približne v polovici budúceho roka zvyšovať svoje úrokové sadzby. Fed od decembra 2008 drží svoju základnú úrokovú sadzbu na rekordne nízkej úrovni nula až 0,25 percenta, aby pomohol domácej ekonomike zotaviť sa z recesie spôsobenej svetovou finančnou krízou.

Centrálna banka však už koncom októbra podporu domácej ekonomiky obmedzila, keď ukončila nákupy vládnych dlhopisov, teda takzvané kvantitatívne uvoľňovanie menovej politiky. Obmedzovanie podpory signalizuje dôveru Fedu vo vyhliadky domáceho hospodárstva.

Situácia v USA kontrastuje s vývojom v eurozóne, kde sa teraz kvôli slabému hospodárskemu rastu špekuluje o začatí kvantitatívneho uvoľňovania menovej politiky. Viceprezident Európskej centrálnej banky Vítor Constâncio už koncom novembra upozornil, že banka by mohla o spustení nákupu vládnych dlhopisov rozhodnúť v prvom štvrťroku budúceho roka.

Spresnené údaje ukázali, že podnikateľské aj spotrebiteľské výdavky v USA boli v treťom štvrťroku vyšší, než sa predpokladalo. Spotrebiteľské výdavky, ktoré sa na celkovej ekonomickej aktivite v USA podieľajú viac ako dvoma tretinami, stúpli o 3,2 percenta. Zaznamenali tak najprudší nárast od konca minulého roka.

Ministerstvo v utorok v samostatnej správe tiež uviedlo, že v novembri sa spotrebiteľské výdavky v USA medzimesačne zvýšili o 0,6 percenta. Tempo ich rastu sa tak zdvojnásobilo z októbrových 0,3 percenta a mierne prekonalo očakávania analytikov.

Utorňajšie výsledky prieskumu agentúry Reuters a Michiganskej univerzity navyše ukázali, že spotrebiteľská dôvera v USA sa v decembri dostala na najlepšiu úroveň za takmer osem rokov vďaka lacnému benzínu a optimizmu ohľadom vývoja trhu práce a miezd. Index dôvery stúpol na 93,6 bodu z novembrových 88,8 bodu.

188 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #HDP