Rusko môže spadnúť do hlbokej recesie, pripustil Medvedev

Rusku hrozí, že vstúpi do obdobia hlbokej hospodárskej recesie. Uviedol to ruský premiér Dmitrij Medvedev, ktorého z ruských médií citovala v utorok agentúra Reuters.

24.12.2014 05:00
debata (97)

Ruská ekonomika je pod tlakom v súvislosti s poklesom cien ropy na svetových trhoch a nedávnemu prudkému prepadu rubľa.

Vláda v Kremli už začiatkom decembra pripustila, že ekonomika v budúcom roku zrejme klesne o necelé jedno percento. Krajina by tak zažila prvú recesiu od roku 2009. Ruská centrálna banka predpokladá, že ak ceny ropy zostanú na úrovni okolo 60 dolárov za barel, klesne ruská ekonomika na budúci rok dokonca zhruba o 4,5 percenta,

Paniku začiatkom minulého týždňa vyvolal prudký prepad rubľa, ktorý sa pred týždňom dostal až na 80 rubľov za dolár. Prezident Vladimir Putin na štvrtkovej tlačovej konferencii vyhlásil, že súčasná hospodárska situácia Ruska bola vyprovokovaná vonkajšími faktormi, najmä poklesom cien ropy. Z krízy sa vraj ale ruská ekonomika dostane do dvoch rokov.

Bývalý ruský minister financií Alexej Kudrin však tento týždeň v pondelok podotkol, že západné sankcie uvalené na Rusko nepoškodili jeho ekonomiku o nič menej ako pád cien ropy a prudký pokles kurzu rubľa. Rusko je vraj na ceste k plnohodnotnej krí­ze.

97 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #HDP