Siluanov: Rubeľ spevňuje, obdobie nestability sa skončilo

Obdobie nestability na ruských finančných trhoch sa skončilo, vyhlásil vo štvrtok v Moskve ruský minister financií Anton Siluanov. Ak terajší stav vydrží, mohla by centrálna banka znížiť hlavnú úrokovú sadzbu, dodal. Reagoval tak na stabilizáciu rubľa, ktorý sa po nedávnom dramatickom prepade zotavuje a posilňuje voči západným menám.

25.12.2014 11:05
debata (137)

Ruská mena v utorok ráno opäť zlepšila svoje postavenie voči doláru i euru, aj keď obchodovanie bolo vzhľadom k vianočným sviatkom v Európe slabé. Dolár sa predával za 52,45 a euro za 64,31 rubľa, voči obom týmto menám rubeľ posilnil o 1,8 respektíve 1,9 percenta.

„Rubeľ našiel stratenú rovnováhu a posilňuje,“ komentoval správy z finančných trhov Siluanov. V prejave k poslancom hornej komory ruského parlamentu ale upozornil, že inflácia tento rok v Rusku dosiahne viac ako 11,5 percenta. Od začiatku roka zatiaľ ceny v Rusku podľa ministra vzrástli o 10,4 percenta, čo je najvyšší nárast od krízového roku 2008.

Ak sa Siluanovova predpoveď vyplní, prekročí tohtoročná inflácia v Rusku aj najpesimistickejšie odhady expertov. Centrálna banka odhadovala infláciu na úrovni najvýš 10,1 percenta, ministerstvo financií 9,7 percenta.

V budúcom roku bude deficit štátneho rozpočtu „podstatne vyšší“ ako 0,6 percenta hrubého domáceho produktu, ako sa pôvodne predpokladalo, pokračoval Siluanov. Dôvodom je zníženie rozpočtových príjmov pri zachovaní úrovne hlavných výdavkov. „Bude potrebné prísnejšie rozhodovať o prioritách,“ varoval minister.

Rusko stojí pred nutnosťou využiť prostriedky uložené v rezervnom fonde a zvýšiť rozpočtový deficit. Podľa Siluanov ale nejde o žiadnu tragédiu. „Jeden rok s deficitom nie je katastrofou,“ povedal senátorom a zdôraznil, že rok 2015 musí krajina využiť na stabilizáciu ekonomiky pre nasledujúce dva roky.

137 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #rubeľ