Coca-Cola bude šetriť, manažéri vymenia limuzíny za taxíky

Najväčší svetový výrobca nealkoholických nápojov Coca-Cola plánuje zintenzívniť šetrenie a v rámci neho plánuje oznámiť zrušenie 1000 až 2000 pracovných miest.

25.12.2014 16:07
debata (7)

Denníku The Wall Street Journal to oznámili informované zdroje. Malo by ísť o najväčšie prepúšťanie u amerického giganta za 15 rokov. Predstavovalo by to ale maximálne 1,5 percenta z celkového počtu vyše 130 000 zames­tnancov.

Coca-Cola, ktorej zisk aj tržby v poslednom štvrťroku klesli, plánuje tiež ďalšie konkrétne kroky na obmedzenie prevádzkových výdavkov. Napríklad vedúci pracovníci budú musieť vymeniť firemné limuzíny za taxíky a firma ruší opulentný vianočný večierok pre finančných analytikov z Wall Street.

Coca-Cola v októbri oznámila, že plán zníženia nákladov do roku 2019 zvýši na tri miliardy dolárov, čo je trojnásobok oproti pôvodnému februárovému predpokladu. Coca-Cola sa potýka so spomaľujúcim rastom na medzinárodných trhoch a rastúcim strachom západných spotrebiteľov z cukru i umelých sladidiel.

Analytici banky Nomura International odhadujú, že navrhované úspory znížia prevádzkové výdavky spoločnosti na 38 percent výnosov. To je podľa nich stále viac než u iných gigantov potravinárskeho sektora, ako je Nestlé alebo Procter & Gamble.

V roku 2000 Coca-Cola reagovala na útlm ziskov a tržieb zrušením viac ako 5000 pracovných miest. Jej hlavný konkurent PepsiCo v roku 2012 ohlásil plán rušenia 8700 miest, teda asi troch percent celkového počtu.

Podľa denníka bude vplyv rušenia miest cítiť najviac v ústredí firmy v Atlante. Tam by podľa odhadov mohlo stratiť prácu desať percent zamestnancov. Redukcia sa podľa denníka zatiaľ vyhne divízií plniarní a distribúcie.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Coca-Cola