Ukrajinci pripravujú dodatočné dovozné clá, na plyn nebudú

Ukrajinský parlament vo štvrtok predbežne schválil návrh zákona, ktorý má zaviesť dodatočné dovozné clá a zjednodušiť daňovú legislatívu. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej tak ukrajinskí predstavitelia hľadajú spôsoby, ako v čase hospodárskej krízy v krajine zabezpečiť vyššie príjmy do štátnej kasy.

25.12.2014 19:42
debata (38)

Zahraničným firmám by dodatočné dovozné clá spôsobili väčší problém pri predaji svojho tovaru na Ukrajine. Európska únia a ďalšie západné podporovatelia Ukrajiny ale podľa ukrajinskej ministerky financií Natalie Jareškovej chápu, že Kyjev musí podporiť svoju ekonomiku.

Ukrajinské devízové rezervy sa kvôli splátkam dlhu za ruský plyn a podpore domácej meny znížili od začiatku roka o viac ako polovicu a sú najnižšie za desať rokov. Zostávajúce rezervy dosahujú sotva desať miliárd dolárov, čo by ledva stačilo na pokrytie dovozu na dva mesiace, napísal Reuters. Krajina je podľa niektorých analytikov na prahu platobnej neschopnosti.

Nový zákon počíta s pridaním dodatočného cla vo výške desiatich percent k terajším daniam z dovozu potravín. Pri dovoze ďalších produktov, s výnimkou strategických položiek ako zemný plyn, návrh počíta so zvýšením o päť percent.

Niektorí zákonodarcovia tvrdili, že nový zákon povedie k neférovému zvýšeniu cien pre Ukrajincov, ktorí majú už teraz často problém, ako vyjsť s peniazmi. Podľa Jareškovej by dovozné clá v návrhu rozpočtu na budúci rok mohli vyniesť 17,6 miliárd hrivien.

„Nie je iná možnosť. Inak rozpočet na rok 2015 nebude,“ povedala ministerka parlamentu o návrhu rozpočtu, ktorý jej rezort už predložil zákonodarnému zboru na schválenie. Počíta sa v ňom s poklesom domácej ekonomiky v budúcom roku o 4,3 percenta a s deficitom verejných financií vo výške 3,7 percenta výkonu ekonomiky.

Ukrajinskí zákonodarcovia by mali rozpočet schváliť čo najskôr, aby krajina mohla dostať ďalšiu časť finančnej pomoci z dvojročného záchranného programu Medzinárodného menového fondu pre Ukrajinu v celkovom objeme 17 miliárd dolárov.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina