Ropa za 60 USD pošle Rusko do hlbokej recesie

Ruská ekonomika by v budúcom roku mohla klesnúť o štyri percentá. Povedal to v piatok ruský minister financií Anton Siluanov, ktorého rezort prepočítal rozpočtový výhľad, aby zohľadnil prepad cien ropy.

26.12.2014 17:42
debata (205)

Ak ceny ropy zostanú v priemere na úrovni 60 dolárov za barel, mohol by rozpočtový deficit Ruska prekročiť tri percentá hrubého domáceho produktu, povedal podľa agentúry Reuters Siluanov.

Kremeľ už na začiatku mesiaca pripustil, že ekonomika v budúcom roku zrejme klesne o jedno percento. Ruský premiér Dmitrij Medvedev ale tento týždeň upozornil, že Rusku hrozí obdobie hlbokej recesie. Najnovší výhľad vypracovaný ministerstvom financií je len o niečo lepší ako prognóza ruskej centrálnej banky. Tá v polovici decembra predpovedala, že tamojšia ekonomika budúci rok vykáže pokles o zhruba 4,5 percenta, ak ceny ropy zostanú na úrovni okolo 60 dolárov za barel. Krajina by tak zažila prvú recesiu od roku 2009.

Výhľad ruskej ekonomiky sa značne zhoršuje už od leta, a to kvôli čoraz výraznejšiemu prepadu cien ropy a pritvrdzovaniu západných sankcií pre ruský prístup k ukrajinskej kríze. Negatívne na ekonomiku pôsobí tiež odliv zahraničných investícií a prepad rubľa, ktorého kurz tento rok k doláru stratil viac ako 40 percent.

Siluanov očakáva, že budúci rok sa bude výmenný kurz rubľa pohybovať okolo 51 rubľov za dolár. Ruská mena zažila minulý týždeň prechodný prepad kurzu až na 80 rubľov za dolár, zatiaľ čo v prvom polroku sa kurz pohyboval v rozmedzí 30 až 35 rubľov za dolár. Teraz sa dolár predáva za zhruba 54 rubľov. Rusko pritom v posledných dňoch podniklo rad krokov na obranu meny, vrátane zavedenia neoficiálnych obmedzení pohybu kapitálu. Veľkí štátni vývozcovia ako Gazprom alebo Rosnefť tak dostali pokyn predať na domácom trhu časť svojich príjmov v dolároch, aby podporili rubeľ. Ruská mena sa však v piatok popoludní po piatich dňoch rastu vrátila k poklesu.

Ďalším nepriaznivým faktorom sú ceny ropy, ktoré od júna kvôli politike ropného kartelu OPEC a celosvetovo nižšiemu dopytu klesli takmer na polovicu. Saudská Arábia, ktorá je najsilnejším členom OPEC, v piatok uviedla, že je pripravená tolerovať nízke ceny ropy dlhšiu dobu.

Siluanov vyhlásil, že ak ceny ropy nestúpnu zo súčasných zhruba 60 dolárov na barel, bude Rusko v budúcom roku hospodáriť s rozpočtovým deficitom viac ako tri percentá HDP. „Pri cene 70 dolárov za barel musíme rozpočet vyrovnať do roku 2017,“ upozornil.

„V budúcom roku budeme musieť zapojiť rezervný fond,“ vyhlásil podľa agentúry Reuters minister. Spomenul pritom jeden z dvoch ruských fondov, ktoré majú slúžiť na podporu ekonomiky v čase krízy.

205 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #rubeľ