Čína môže byť už o 11 rokov najväčšou ekonomikou sveta

Čína by mohla vystriedať Spojené štáty na pozícii najväčšej ekonomiky sveta už v roku 2025, čo je o tri roky skôr, než sa doteraz odhadovalo. Vyplýva to z prepočtov britského hospodárskeho inštitútu CEBR.

26.12.2014 22:19
debata (39)

Štúdia tiež predpovedá, že britská ekonomika tento rok zrejme predbehla Francúzsku a stala sa piatou najväčšou na svete. Rozdiel vo výkonoch oboch ekonomík je ale príliš malý a zostáva v rámci štatistickej chyby, uviedlo stredisko vo výročnej správe, ktorú v piatok zverejnila.

Nemecká ekonomika, ktorá bola niekoľko rokov tretia najväčšia na svete, podľa správy ustúpi zo svojich pozícií. Experti predpokladajú, že v roku 2030 Nemecko klesne v tabuľke najväčších ekonomík sveta až na siedmu priečku. Hlavnou príčinou bude úbytok obyvateľstva a tiež očakávané oslabovanie jednotnej európskej meny euro. Británia by tak nemeckú ekonomiku predstihla prvýkrát od roku 1954 – vtedy sa ale počítalo len s výkonom ekonomiky niekdajšieho Západného Nemecka.

Pre Rusko experti predpovedajú, že veľkosť jeho ekonomiky tento rok klesne na desiatu priečku, zatiaľ čo vlani bola ôsma najväčšia. Ruskú ekonomiku zatláčajú dolu nízke ceny ropy a zrejme aj naďalej slabý rubeľ. Okolo desiateho miesta by sa mala ruská ekonomika pohybovať až do roku 2030.

Nezadržateľný vyzerá byť vzostup Indie, ktorej ekonomika by mala predstihnúť britskú už za štyri roky. Do roku 2024 sa India stane treťou najväčšou ekonomikou na svete, predvídajú experti.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Čína #HDP