Nemecký minister financií opäť kritizoval nákupy dlhopisov ECB

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble sa znovu vyjadril rezervovane k snahe Európskej centrálnej banky (ECB) podporiť ekonomiku eurozóny nákupmi cenných papierov a zdôraznil, že slabé ekonomiky potrebujú hlavne reformy.

27.12.2014 09:38
Mince, euro, peniaze, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

V rozhovore, ktorý v sobotu zverejnil najčítanejší nemecký denník Bild, minister takisto ocenil šéfa nemeckej centrálnej banky Jensa Weidmanna za argumenty proti takýmto krokom.

Schäuble sa obáva, že prílev peňazí od ECB by mohol znížiť tlak na štrukturálne ekonomické reformy. „ECB sa môže rozhodovať nezávisle. Ale nemalo by dôjsť k tomu, že lacné peniaze podryjú reformné úsilie v niektorých krajinách. Štrukturálne reformy nemajú žiadnu alternatívu – ak sa má situácia znovu zlepšiť,“ dodal minister.

Šéf ECB Mario Draghi dal po poslednom zasadnutí bankovej rady na začiatku decembra najavo, že začiatkom budúceho roka banka rozhodne, či podnikne ďalšie opatrenia na podporu slabnúcej ekonomiky menovej únie. Vyjadril sa tiež ústretovo k metódam kvantitatívneho uvoľňovania formou nákupov štátnych dlhopisov. ECB zatiaľ na jeseň začala s nákupmi bezpečných dlhopisov a ďalších cenných papierov vydávaných komerčnými bankami, aby podporila úverovú aktivitu.

Proti nákupom cenných papierov sa na zasadnutiach ECB podľa zdrojov agentúry Reuters postavili dvaja nemeckí členovia na čele s Weidmannom. Ten tiež nedávno upozorňoval na právne prekážky prípadných nákupov štátnych dlhopisov a povedal, že nákupy, ktorých v posledných rokoch využívali centrálne banky USA a Japonska, by v Európe nefungovali.

Schäuble na otázku ohľadom Weidmannova vplyvu v ECB povedal, že „nemecký hlas má určite svoju váhu, ale aj napriek tomu, že Nemecko je ekonomicky najsilnejšie, nie je schopné vždy presadiť svoje.“ Povedal, že podporuje Weidmannov postoj, a dodal, že spolu s kancelárkou Angelou Merkelovou s Draghim intenzívne diskutujú.

Schäuble sa vyjadril aj k situácii v Grécku, kde sa parlamentu tento týždeň ani na druhýkrát nepodarilo zvoliť nového prezidenta. „Akákoľvek nová grécka vláda bude musieť rešpektovať sľuby súčasnej vlády a predošlých kabinetov,“ povedal minister. Vyjadril tiež presvedčenie, že v prípade predčasných volieb sa situácia okolo gréckeho dlhu nezmení.

V prípade, že grécky parlament nezvolí hlavu štátu ani v treťom kole plánovanom na pondelok, budú v novom roku nasledovať predčasné voľby. Podľa prieskumov terajšej vládnucej koalície v prípadných predčasných voľbách svoju pozíciu pravdepodobne neobháji a najsilnejšou stranou by sa stala ľavicová formácie SYRIZA predsedu Alexisa Tsiprasa, ktorá odmieta dohody s medzinárodnými veriteľmi a nemieni pokračovať v úspornom kurze doterajšej vlády.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #Nemecko